Sjednica Ustavnog odbora: Na plenum ide i Resulbegović

"Oni koji dobiju natpolovičnu većinu idu na plenum", rekla je predsjednica odbora Simonida Kordić

35905 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Počela je sjednica Ustavnog odbora na kojoj će poslanici utvrditi listu kandidata za sudije US, koju će poslati plenumu.

"Oni koji dobiju natpolovičnu većinu idu na plenum", rekla je predsjednica odbora Simonida Kordić.

Kandidatkinje Dragana Đuranović i Snežana Armenko su dobili svih 13 glasova "za", dok je Momirka Tešić imala 12 glasova "za" dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Na plenum će ići i Faruk Resulbegović koji je dobio sedam glasova "za", dok su članovi Odbora iz DPS i LP bili uzdržani.

Za Aliju Beganovića je glasalo šest poslanika (DPS i LP), a sedam je bilo uzdržanih, a natpolovičnu većinu nisu dobili ni Marijan Aković, Narcisa Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Fadil Kardović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović...

Kordić je ustanovila da je Ustavni odbor utvrdio četiri kandidata za koje će se plenum izjasniti - Armenko, Tešić, Đuranović i Resulbegović.

"Uputićemo predlog predsjednici Skupštine", kazala je Kordić.

Prethodno, na kolegijumu predsjednice Skupštine nije postignut dogovor o četvrtom kandidatu za sudije Ustavnog suda.

Prema informacijama "Vijesti", o kandidatu koji će biti iz manjinskih naroda odlučiće Ustavni odbor glasanjem.

Poslanici vlasti i opozicije prošle sedmice su se usaglasili o podršci Snežani Armenko, Momirki Tešić i Dragani Đuranović.

Ostalo je bilo da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške Faruku Resulbegoviću, ulcinjskom tužiocu, ili Aliji Beganoviću, predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja.

Prema nezvaničnim informacijama, albanske partije ne žele da pregovaraju o kandidatima, jer smatraju da to mjesto sada pripada njima.