Kako postati milioner: Grafički prikaz - slučaj Đukanović

"Vijesti" donose hronološki pregled transakcija kojima je predsjednik države i Demokratske partije socijalista zaradio milion eura

69315 pregleda 155 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Prvi put nakon sporne trgovine akcijama Prve banke, "Vijesti" su objavile ekskluzivne podatke o tom poslu koji je predsjedniku Milu Đukanoviću donio profit od milion eura.

U infografiku ispod, "Vijesti" prikazuju hronološki pregled transakcija.

by Vijesti

Akcije Prve banke od firme “Capital Invest” u vlasništvu Mila Đukanovića po cijeni pet puta višoj od nominalne u julu 2008. godine za 1,55 miliona eura kupila je firma “Izomont DV” i to kreditom koji je prethodno dobila od Prve banke, pokazuje dokumentacija u koju su “Vijesti” imale uvid.

Prema tadašnjem zakonu o bankama i sadašnjem Zakonu o kreditnim institucijama zabranjeno je da banka daje kredite drugim firmama za kupovinu njenih akcija - “Kupovina elemenata sopstvenih sredstava banke, sredstvima koja su direktno ili indirektno pribavljena iz kredita ili drugog pravnog posla zaključenog sa tom bankom, ništav je pravni posao”. Ova zakonska zabrana upravo služi da bi se spriječila banka da svojim novcem podstiče kupovinu svojih akcija i time vrši malverzacije na berzi u cilju uvećavanje vrijednosti svojih akcija.

Većinski vlasnik Prve banke tada i sada je brat aktuelnog predsjednika Crne Gore Aco Đukanović, koji je, prema ovoj dokumentaciji, sa ličnog računa u aprilu 2013. godine kupio preostalih skoro 11 hiljada akcija od bratove firme omogućujući mu čist profit od milion eura.

Bonus video: