Apple: Nijesmo krivi što su procurile golišave fotke

0 komentar(a)
Apple (ilustracija), Foto: Shutterstock
Apple (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2014. 16:06h

Stotinjak slavnih osoba ovih dana je postala glavna tema - kad je riječ o "mobilnoj bezbjednosti". Nepoznati počinilac je uspio da prikupi hrpu fotografija, navodno provalivši u Appleov servis iCloud i na taj način dovede u neprijatnu situaciju mnoge poznate ličnosti.

Kompanija tvrdi da proboja u njihov sistem nije bilo te da su slavne osobe zapravo žrtve ciljanog napada, prenosi Tportal.

"Kada smo saznali o krađi (materijala), bili smo ogorčeni i odmah mobilizovali Appleove inženjere kako bi otkrili izvor. Privatnost i bezbjednost naših klijenata su nam od najviše važnosti. Nakon više od 40 sati istrage, otkrili smo da su određeni korisnički računi slavnih osoba bili kompromitovani vrlo ciljanim napadom na korisnička imena, lozinke i sigurnosna pitanja, praksa koja je svakim danom sve učestalija na internetu", saopštio je Apple.

Oni tvrde da nijedan od slučajeva koje su istraživali nije bio rezultat provale u Appleove sisteme, uključujući iCloud ili Find my iPhone.

"Nastavljamo sarađivati s policijom kako bi pomogli u identifikaciji kriminalaca", navodi se u saopštenju kompanije.

Sve je počelo na 4Chanu, a u istragu se uključio i FBI. Na koji su tačno način kriminalci došli u posjed računa slavnih osoba nije jasno, ali je velika vjerovatnoća da su se koristili različiti bruteforce alati, kao i phishing pokušaji.

Bonus video: