Apple od 2019. planira prodaju električnih automobila

Unutar Apple-a sada je odlučeno da će na projektu električnog automobila raditi oko 1.800 ljudi, prenosi WSJ pozivajući se na neimenovane izvore
1 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2015. 10:11h

Informatička kompanija Apple ne samo da namjerava da proizvede električni automobil, već planira i serijsku proizvodnju i prodaju od 2019. godine, piše Wall Street Journal.

Mjesecima se "šuška" da Apple želi da uđe u automobilsku industriju ali su informacije o tome bile vrlo oskudne.

Unutar kompanije sada je odlučeno da će na projektu električnog automobila raditi oko 1.800 ljudi, prenosi WSJ pozivajući se na neimenovane izvore.

Isti je list je ranije objavio da Apple radi na "vozilu u klasi monovolumena" koje je dio tajnog projekta pod imenom Titan.

Apple je prethodnih mjeseci privukao veliki broj visoko pozicioniranih osoba iz automobilske industrije, uključujući i jednog od nekadašnjih čelnika u Fordu, Stiva Zadeskog, koji je sada navodno na čelu projekta proizvodnje elektromobila.

Proizvodnjom električnog automobila Apple bi postao direktna konkurencija Tesli, čiji je izvršni direktor ranije potvrdio da je razgovarao sa zvaničnicima Applea.

Do 2019. na području proizvodnje elektromobila mogla bi da "vlada gužva". Tesla namjerava da 29. septembra predstavi Model X, luksuzni SUV, a prvi sedan, Model 3, bi trebao da izađe 2017.

Nissan, Chevrolet, BMW i Ford imaju električne automobile na tržištu a drugi proizvođači, poput Audija, Mercedesa i Poršea, ubrzano rade kako bi svoje proizvode ponudili tržištu električnih automobila.

Bonus video: