Apple postigao dogovor s Vornerom za pjesme - Vijesti.me
OBEZBIJEDIĆE I ONLINE KUPOVINU

Apple postigao dogovor s Vornerom za pjesme

Plaćanje za pjesme i muzičke liste na internetu oživjelo je muzičku industriju koja je bila u padu skoro dvije decenije

Apple, Epl
Apple, Epl (Foto: Reuters)

Kompanija Apple obezbijedila je ugovor za pjesme s Vorner mjuzik grup, što je prvi sporazum tehnološkog giganta s velikom izdavačkom kućom od kada je uveo muzičke servise na zahtjev prije dvije godine, prenio je danas Blumberg pozivajući se na izvore.

Vorner će Apple-u obezbijediti katalog, koji nudi neke od trenutno najvećih muzičkih zvijezdi, kao što su Ed Širan, Red Hot Chili Peppers i Bruno Mars, i za onlajn kupovinu preko"ajtjunsa" (iTunes) i preko striminga na Apple Music

Velike tehnološke kompanije i izdavačke kuće ove godine su uspostavile okvir za saradnju kako da dijele zaradu od striminga na zahtjev, koji je sada glavni oblik prodaje u muzilčkoj industriji u SAD.

Posao sa strimingom nije najunosniji za Apple, navodi Blumberg i dodaje da je ta kompanije spremna da izgubi nešto novca računajući da će striming servis pojačati prodaju telefona iPhone. Apple je ranije bio lider u muzici na internetu, ali sada ima velike rivale u Spotify i YouTube.

Plaćanje za pjesme i muzičke liste na internetu oživjelo je muzičku industriju koja je bila u padu skoro dvije decenije. Prodaja muzike u svijetu porasla je za 5,9 odsto na 15,7 milijardi dolara prošle godine, a očekuje se da će ta suma porasti na 41 milijardu dolara do 2030. godine, navodi se u izvještaju Goldman Sachs.

Izvori kažu i da je duga najveća izdavačka kuća Sony Music Entertainment na ivici dogovora s Apple-om. Dogovor Apple i Universal Music Group, najveće izdavačke kuće, zasad nije na dnevnom redu.


Najčitanije iz sekcije Vijesti