Apple predstavio iPad mini

Predstavljajući novi proizvod u San Hozeu u Kaliforniji Filip Šiler, direktor međunarodnog marketinga Apple-a je rekao da to nije samo manji iPad nego "potpuno novi dizajn"
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 20:19h

Američka kompanija Apple predstavila je novu, manju i jeftiniju verziju svog popularnog tablet računara iPad, nazvanu iPad mini, sa ekranom koji je oko dvije trećine veličine velikog modela.

Predstavljajući novi proizvod u San Hozeu u Kaliforniji Filip Šiler, direktor međunarodnog marketinga Apple-a je rekao da to nije samo manji iPad nego "potpuno novi dizajn".

Ekran iPada mini ima dijagonalu od 20,1 centimetara i prodavaće se u SAD po početnoj cijeni od 329 dolara. Veliki iPad, sa ekranom od 24,6 centimetara košta od 499 dolara, naviše.

Analitičari smatraju da je lansiranje manjeg iPad-a odbrambeni gest kompanije Apple u ratu cijena sa drugim proizvođačima tablet računara, kao što su Amazon i Google.

Ovaj potez Apple se duže vrijeme očekivao, ali mnogi su mislili da će novi model koštati između 250 i 300 dolara, jer je po sadašnjoj ceni od 329 dolara skoro duplo skuplji od osnovnog modela Kindle Fire-a. Uređaj Kindle Fire od Amazona i Nexsus 7 od Gugla su oba manja od klasičnog iPad-a i od iPad mini (18 centimetara) i cijena im počinje od 199 dolara.

iPad mini je težak 0,31 kilogram, upola manje od običnog iPad-a i tanak je kao olovka. Rezolucija je 1024 sa 768 piksela što je isto kao i iPad dva.

Kao iznenađenje Epl je takođe najavio da će izdati novu verziju svog regularnog iPad tablet računara, samo šest mjeseci nakon što je lansiran novi model, u kome će biti duplirana brzina procesora. Prethodno je kompanija izdavala novi unaprijeđen model iPad-a jednom godišnje.

Galerija

Bonus video: