Apple predstavio iPhone 6S i iPad Pro

Tim Kuk je najavio novi iPad i izjavio je da je ovo "najveći novitet" otkad se iPad pojavio
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2015. 07:03h

Nakon uobičajenog perioda najava i mora procurjelih informacija, Apple je sinoć u San Francisku predstavio dva nova iPhone-a, poboljšani Apple TV i veći iPad Pro.

Tim Kuk je najavio novi iPad i izjavio je da je ovo "najveći novitet" otkad se iPad pojavio.

Radi se o 12,9 inčnom iPadu (debljine 6,9 milimetara) s rezolucijom 2742x2048 piksela, što je više nego ima MacBook Pro s retina ekranom, a tvrde da je ovo i "najnapredniji ekran koji su ikad stvorili”.

Baterija i dalje traje samo 10 sati, ali sadržisistem s četiri zvučnika koji se mijenja zavisno od toga kako držite tablet.

iPad Pro dolazi u zlatnoj, srebrnoj i space grey boji, a cijena u SAD-u kreće od 799 dolara za verziju od 32GB ili 949 dolara za model sa 128 GB. Cijena raste do 1.200 dolara ako uz tablet kupite i olovku i testaturu.

Nakon što je predstavljen iPad Pro, Kuk je predstavio i Apple TV.

"Televizija se nije generalno mijenjala uprkos tehnološkom napretku. Vjerujemo da su budućnost televizije aplikacije", rekao je Kuk i predstavio novi Apple TV.

Jedan od noviteta je i daljinski koji ima staklenu touch površinu i uz pomoć kojeg možete koristiti i Siri kako bi dali glasovne naredbe.

Zanimljiv je i sistem pretrage uz pomoć kojeg možete, na primjer, potražiti “onu epizodu 'Moderne porodice' u kojoj se pojavio Edvard Norton” ili uključiti titlove ako niste razumjeli što je glumac rekao.

Tokom prezentacije saopšteno je i da će kupci Apple TV koristiti i za igranje video igara i online kupovinu, a ljubitelji sporta paralelno mogu da gledaju dvije različite utakmice.

Ono što se najviše čekalo je novi iPhone, a Kuk je informacije o novom modelu ostavio za sam kraj.

Radi se o iPhoneu 6S i 6S Plus koji izgledaju gotovo identično, iako je Kuk izjavio da se "promijenilo sve".

Inovacije su uglavnom hardverske.

Apple je predstavio 3D Touch koji je najavljivan i kao "force touch" koji reaguje zavisno od jačine pritiska, što za rezultat ima niz novih funkcija.

I novi modeli iPhonea imaju A9 čip koji je, poručuju iz Applea, 70% brži, dvostruko je brži i WiFi, a tu je i nova iSight kamera koja ima 12MP i “50% više piksela nego ranije”.

Galerija

Bonus video: