Apple predstavio jeftini iPhone 5C i napredni iPhone 5S

Korisnike Appleovih pametnih telefona svakako je najviše oduševio novi dodatak - skener prsta
31 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 19:38h

Direktor Applea Tim Cook i predsjednik marketinga Phil Schiller predstavili su nove pametne telefone - iPhone 5S i iPhone 5C na Appleovoj konferenciji u Kaliforniji.

Kao što je već bilo spominjano, iPhone 5C ima ekran veličine četiri inča, jaču bateriju, kameru 8MP, a moći će se kupiti u zelenoj, žutoj, bijeloj, plavoj i crvenoj boji.

U Americi će biti dostupan po cijeni već od 99 dolara, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora. Cijena iPhonea 5C bez ugovora je 549 dolara za 16 GB i 649 dolara za model od 32 GB.

Naravno, ljubitelji Applea su s nestrpljenjem iščekivali informacije o novom iPhoneu 5S. Kako je istaknuto na konferenciji, riječ je o najnaprednijem telefonu ikada napravljenom.

iPhone 5S će biti dvostruko brži (A7 procesor) i mnogo snažniji od svog prethodnika, dok ekran ostaje iste veličine. Baterija na novom iPhoneu će biti mnogo jača, a poboljšana je i kamera koja ima 15% veću površinu senzora.

Korisnike Appleovih pametnih telefona svakako je najviše oduševio novi dodatak - skener prsta, zahvaljujući kojem će biti uveliko povećana sigurnost telefona. Preko njega korisnici će moći otključavati telefon, te kupovati aplikacije.

iPhone S će ljubitelji Applea moći kupiti u crnoj, srebrnoj i zlatnoj boji. Cijena iPhonea 5S je od 199 do 399 dolara, uz dvogodišnji ugovor. Prodaja iPhonea 5C i iPhonea 5S počinje 20. septembra u SAD-u i Kini, a u ostalim zemljama svijeta bi se na tržištu trebao naći do decembra ove godine.

Na konferenciji su čelni ljudi Applea najavili da će se iOS 7 moći downloadovati već 18. sptembra, a moći će ga preuzeti korisnici koji imaju iPhone 4 i novije uređaje te iPad 2 te novije iPade. Takođe, predstavljen je i novi iWork.

Galerija

Bonus video: