Auto na suncu postaje rerna

Koliko brzo se smrtonosna vrelina formira unutar automobila, istražio je tim američkih stručnjaka. Rezultati su sumirani i napravljena je tabela sa temperaturnim vrijednostima u određenim spoljašnjim uslovima i u zavisnosti od vremena
50 pregleda 0 komentar(a)
djeca u autu, Foto: ADAC
djeca u autu, Foto: ADAC
Ažurirano: 31.07.2018. 19:59h

Djecu ili kućne ljubimce nikad ne treba ostavljati bez nadzora u zatvorenom automobilu, posebno ne u vrijeme visokih temperatura. Samo nekoliko minuta može da bude smrtonosno za malu djecu. Situacija postaje kritična kada temperatura u unutrašnjosti vozila skoči na 46 stepeni, a ova temperatura se ovih dana u automobilu može razviti nakon samo petnaest minuta. To je posebno opasno u slučajevima kada nesavjesni ili nepažljivi roditelji u autu ostave malo dijete ili bebu koja mirno spava u dječjem sjedištu, da bi na kratko obavili kupovinu u supermarketu. Na ovaj način godišnje samo u Americi strada oko 40 mališana, pokazuju istraživanja. U automobilu u kome ne radi klima-uređaj, a koji je izložen ljetnjem suncu, za dijete može biti kasno i nakon samo par minuta. Dokumentovane su tragedije u kojima su djeca pronalažena mrtva nakon samo 15 minuta u pregrijanoj kabini vozila.

Koliko brzo se smrtonosna vrelina formira unutar automobila, istražio je tim američkih stručnjaka. Rezultati su sumirani i napravljena je tabela sa temperaturnim vrijednostima u određenim spoljašnjim uslovima i u zavisnosti od vremena. Za ovu analizu istražitelji su koristili hondu sivik sa sivim presvlakama sjedišta tokom 58 sunčanih dana od aprila do kraja avgusta. Ispitivanje je vršeno u podne na javnom parkingu gdje je mjerena temperatura u unutrašnjosti automobila. Nakon pet minuta provedenih na suncu temperatura je rasla za 4 stepena Celzijusovih u odnosu na temperaturu spoljašnjosti, nakon 10 minuta ona je bila veća za 7 stepeni od okoline, posle pola sata unutrašnjost je bila 16 stepeni toplija od okolnog vazduha, a nakon sat za čak 26 stepeni.

Sa spoljašnjim temperaturama od 35 stepeni, koliko je ovih dana uobičajeno i za naše krajeve, u automobilu nakon pola sata termometar pokazuje 51 stepen, a posle jedan sat unutrašnjost postaje prava rerna – temperatura dostiže 60 stepeni. Ako automobil ima tamne presvlake i tapacirung, ona može da bude još veća.

Istražitelji su nakon toga pokušali da, pomoću ustanovljenog matematičkog modela, izračunaju kako se ponaša tijelo djeteta prilikom tog rasta temperature. U matematički model je uračunata i energija koju proizvodi metabolizam, kao i odnos između toplote koju tijelo apsorbuje i hlađenja putem disanja i znojenja. Kao osnovu, stručnjaci su uzeli temperaturu vazduha od 33 stepena, pri kojoj se unutrašnjost zagrijava do 60 stepeni. Rezultat je zastrašujući. Već nakon kratkog vremenskog perioda, svi mehanizmi regulacije u organizmu prestaju sa radom. U ovakvoj pećnici tijelo djeteta apsorbuje tri puta više toplotne energije od djeteta koje je izloženo suncu izvan automobila na temperaturi od 33 stepena. Sa druge strane, organizam djeteta može da se oslobodi samo četvrtinu te energije putem disanja i znojenja, za šta je dodatni negativni faktor i nedostatak strujanja vazduha u vozilu. Opasnost od pregrijavanja ili hipertermije je još veća za dijete nego za odraslu osobu, navode autori studije.

Ovo objašnjava činjenica da mala djeca imaju relativno malu površinu kože u odnosu na zapreminu tijela, pa je u tom slučaju hlađenje putem znojenja slabije, a apsorpcija toplote veća. Kritični vremenski okvir koji su istražitelji označili u tabeli, odnosi se na odraslu osobu, pa bi trebalo da se za dijete uzmu još niže vrijednosti. Kada je na suncu temperatura 35 stepeni ili više, što nije neuobičajeno za naše krajeve, ni u kom slučaju ne ostavljajte djecu zatvorenu u automobilu čak ni ako iz njega izađete da završite posao za koji vjerujete da će vrlo kratko trajati, jer pod ovim nepovoljnim uslovima, već nakon petnaestak minuta u autu će nastati smrtonosna klima.

Ni hladnije vrijeme ne garantuje bezbjednost. Postoje slučajevi kada je temperatura od samo 15 stepeni bila smrtonosna za djecu koja su bila toplo odjevena i prekrivena ćebetom u svom sjedištu u zatvorenom automobilu. Pored toga, zabluda je da se spuštanjem prozora za par centimetara situacija značajnije popravlja. Tako mali dovod vazduha ne može da eliminiše toplotu koju apsorbuju sjedišta i tapacirung u automobilu.

Simptomi toplotnog udara

Toplotni udar se javlja kada temperatura tijela pređe 40 stepeni Celzijusa i kada termoregulacioni mehanizam u organizmu više ne može da se bori sa toplotom.

Simptomi koji ukazuju na ovo stanje su vrtoglavica, dezorijentacija, zbunjenost, uzrujanost, vrela i suva koža, gubitak svijesti, ubrzano kucanje srca i halucinacije.

Unutrašnja temperatura organizma od 42 stepena Celzijusa se smatra smrtonosnom jer su ćelije oštećene i unutrašnji organi prestaju sa radom.

Dječji termoregulacioni sistem nije tako efikasan kao kod odraslih i njihovo tijelo se zagrijava tri do pet puta brže nego tijelo odrasle osobe.

Dinamika zagrijavanja automobila

Spoljašnji vazduh i stakla automobila su izloženi kratkim talasima sunčevog zračenja i ne zagrijavaju se previše. Međutim, ova energija kratkih talasa zagrijava predmete na koje pada. Na primjer, tamna komandna tabla ili sjedišta lako mogu da dostignu temperaturu od 80 do 90 stepeni Celzijusa.

Ovi elementi (komandna tabla, volan, dječje sjedište) stvaraju duge talase zračenja kojim znatno zagrijavaju unutrašnji vazduh u kabini.

Bonus video: