10 savjeta za bezbrižno putovanje autom

Teže stvari idu uz naslone zadnjih sjedišta, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju da budu lako dostupni
93 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 14:04h

Planirate da automobilom idete na godišnji odmor. Ako ne želite da se sve pretvori u veliku zbrku i da ne znate šta ćete prije, na vrijeme razmišljajte o neophodnim provjerama. Napravite kontrolnu listu nekoliko dana pred putovanje.

1. Provjera vozila

Najbolje je da se vozilo prekontroliše u ovlašćenom servisu. Ukoliko vam se bliži redovan servis možete kontrolu da obavite neposredno pred put. Ukoliko ne, obavezno provjerite ulje, kočnice, gume. Neke od ovih stvari možete i sami da obavite, o čemu smo pisali prošle sedmice.

Ponesite rezervni litar motornog ulja, kao i bocu destilovane vode.

2. Spremite dokumentaciju

Ako putujete u inostranstvo, osim vozačke i saobraćajne dozvole i polisa osiguranja, biće vam potrebni i pasoš i zeleni karton, koji nije potreban jedino u Srbiji. Ako imate mogućnost, ne bi bilo loše da skenirate dokumenta i fajlove čuvate na vašem e-mail nalogu za svaki slučaj.

3. Ažurirajte navigaciju

Navigacija je postala maltene neophodno sredstvo za snalaženje u nepoznatim sredinama. Zamislite situaciju da ste stigli na destinaciju, ali nikako ne možete da pronađete hotel, dok djecu počinje da hvata nervoza. Postarajte se da mape na vašem navigacionom uređaju budu ažurirane.

4. Pribor za prvu pomoć

Kada ste zadnji put provjerili da li imate svu neophodnu opremu u automobilu? Ako ne možete da se sjetite, sad je pravi trenutak. Podsjećamo: kompleti za prvu pomoć moraju da budu standardizovani, a imajte na umu da je u pojedinim zemljama, poput Grčke, neophodan i aparat za gašenje požara.

5. Zabava za djecu

„Tata, kad stižemo?“, “Dosadno mi je”, “Još koliko moramo da se vozimo?“. Ukoliko ne želite da budete bombardovani ovakvim pitanjima, nabavite neku vrstu zabave za svoje mališane. Džepna konzola, mobilni telefon, tablet računar...

6. Upišite važne brojeve

Izgubili ste kreditnu karticu. Šta sad? Zabilježite negdje broj centra za kontakt sa korisnicima u vašoj banci. Putem interneta možete da saznate brojeve telefona pomoći na putu u državama kroz koje prolazite.

7. Pravilno se spakujte

Propisno rasporedite teret po prtljažniku. Teže stvari idu uz naslone zadnjih sjedišta, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju da budu lako dostupni. Pravilo je da ukoliko imate krovni kofer teret ravnomjerno rasporedite i da u njega ne stavljate čvrste kofere.

8. Ponesite rezervni ključ

Zaboravili ste ključeve u automobilu i sad ne možete da uđete jer se sam zaključao. Ovakve stvari se dešavaju, ali nije prijatno da se to dogodi kada ste stotinama kilometara od kuće. Rezervni ključ nosite obavezno sa sobom.

9. Pripremite hranu

Na dan putovanja pripremite hranu. Naravno, vodite računa da nosite suvu hranu koja se ne kvari. Grickalice, sendviči, razne vrste biskvita sastavni su dio svakog putovanja sa djecom. Ljekari preporučuju da se tokom vožnje pije dosta tečnosti.

10. Rasporedite vrijeme vožnje

Neprekidna vožnja od 10 sati je maltretiranje i za vozača i za putnike i za vozilo. Planirajte gdje ćete da odmarate, možda čak i prenoćite. Napravite od putovanja uživanje.

Galerija

Bonus video: