U ove zemlje vozila sa crnogorskim tablicama mogu ući bez zelenog kartona

“Dakle, ukida se obaveza provjere osiguranja – zelenog kartona za sva vozila sa crnogorskim registarskim oznakama od strane zvaničnih organa na granicama Evropskog ekonomskog prostora (EEA), te Bosne i Hercegovine"

49345 pregleda 226 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasnicima motornih vozila iz Crne Gore omogućeno da od 2. avgusta putuju u zemlje članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Norvešku, Island, Andoru, Švajcarsku sa Lihtenštajnom i Bosnu i Hercegovinu bez kontrole postojanja zelenog kartona od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

To je saopšteno iz Nacionalnog Biroa osiguravača iz Crne Gore (NBOCG).

(kao dokaza o osiguranju motornog vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima)

Kako se navodi u saopštenju, odlukom Generalne skupštine Savjeta biroa iz Brisela u septembru 2020. godine Crna Gora je postala član tzv. Podsistema registarskih oznaka Sistema zelene karte.

"Udruženje NBOCG je tim povodom potpisalo Multilateralni sporazum sa 34 Biroa država članica Podsistema, te se stekao uslov za verifikaciju pomenute Odluke od strane Evropske komisije (EU). EU je odluku o primjeni Direktive Evropskog parlamenta i Vijeća u odnosu na provjere osiguranja od građansko - pravne odgovornosti u vezi upotrebe motornih vozila crnogorskih registarskih oznaka verifikovala, te se ona primjenjuje od 2.avgusta 2021. godine", navodi se u saopštenju..

“Dakle, ukida se obaveza provjere osiguranja – zelenog kartona za sva vozila sa crnogorskim registarskim oznakama od strane zvaničnih organa na granicama Evropskog ekonomskog prostora (EEA), te Bosne i Hercegovine. Režim bez zelenih kartona je već bio uspostavljen u međusobnom saobraćaju sa Republikom Srbijom Sporazumom o međusobnom priznavanju polisa osiguranja te se isti ne mijenja ulaskom Crne Gore u Podsistem", objasnio je izvršni direktor NBOCG Boris Šaban.

Za putovanje u preostale zemlje članice Sistema zelene karte koje nisu u tzv. Podsistemu registarskih oznaka (Albanija, Sjeverna Makedonija, Turska, Bjelorusija, Rusija, Ukrajina, Moldavija, Tunis, Maroko, Azerbejdžan, Iran i Izrael) će vozilima sa crnogorskim registarskim oznakama i dalje biti potreban zeleni karton kao dokaz o osiguranju i isti će biti kontrolisan od strane nadležnih organa pomenutih zemalja.

"Recipročno, isto pravilo važi i za ulazak vozila registarskih oznaka država članica Podsistema na teritoriju Crne Gore gdje predmet kontrole neće biti zeleni karton kao dokaz o osiguranju, dok će za vozila registarskih oznaka zemalja koje nisu članice Podsistema pri ulasku u Crnu Goru i dalje biti potreban zeleni karton, te će se on kontrolisati od strane nadležnih organa Crne Gore", zaključio je Šaban

Bonus video: