Audi A3: Skupa i dugovječna igračka

Odličan kvalitet izrade i izdržljivost ugrađenih materijala ulivaju sigurnost. Uz redovno održavanje, ovaj Audi bi trebalo dugo da vas služi
1546 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 21:21h

Mnogi vožnju Audija A3 porede sa vožnjom Golfa, samo na prefinjeniji način. Za razliku od Golfa, popravke i održavanje nisu jeftini, a kvalitet i udobnost koštaju.

Sjajan dizajn i njemački nivo kvaliteta završne obrade su stvari koje su privukle, a i dan danas privlače dosta kupaca ovog polovnjaka. Atraktivnost ovog modela je navela i novinare autoportala.hr da ga stave na probu.

Svojim poslednjim modelima Audi A3 je uspio da se po kvalitetu vožnje dosta približi BMW- u, ali ipak ne i da ga dostigne.

Kabina je odlično izolovana, pa kako u gradu tako i na otvorenom putu možete uživati u – tišini. Sve je na visokom nivou, materijali djeluju impresivno, a instrumenti pregledno i moderno.

Što se bezbjednosti tiče, A3 je dobio četiri zvjezdice na Euro NCAP testu za bezbjednost putnika i tri za bezbjednost djece. Opreme nema baš previše, bar ne u osnovnom modelu, a doplate su, za pojedine stavke, veoma skupe. Pitanje je da li sve ovo opravdava izuzetno visoku cijenu ovog polovnjaka. Najpozitivnija strana ovog automobila je da sa godinama, odlično drži cijenu.

Motori

Dva dizelaša i pet benzinaca su motori na koje najčešće nailazimo. Osnovni, 1,6L benzinac ima samo 100 konja i dosta je spor dok FSI iste zapremine ima 13 konja više i mnogo bolje vuče. Uz prosječnu potrošnju od 6,7 litara bezolovnog benzina, ovo je vrlo preporučljiv motor, možda predstavlja i optimalan izbor.

2,0FSI benzinac je sjajan u vožnji, ali je pitanje da li vam je potreban obzirom da manji odlično obavlja posao. Za one koji vole ektremne motore, u ponudi je 2,0 turbo benzinac sa skoro 200 konjskih snaga, a na vrhu ponude je 3,2 V6 agregat koji ih ima čak 236.

Turbo benzinci nisu preporučljivi. Zbog znatno većih mehaničkih i toplotnih opterećenja često su izloženi skupim kvarovima. Turbina kod ovih automobila rijetko izdrži preko 100.000 km.

Što se voznih performansi dizelaša tiče, 2,0 sa 138Ks je izuzetan izbor. Rafiniran je i kultivisan, ali i problematičan. Često su se pojavljivali, nimalo jeftini, kvarovi dizni.

Manji 1,9 tdi motor, znatno češće srećemo. Ovi motori su vrlo kvalitetni. Kod ovih agregata jako je bitno koristiti ulje specifikacije W505.01. Ono obezbjeđuje trajnost sistema pumpa- brizgaljka.

Ukoliko auto nema servisnu knjižicu, teško je utvrditi da li je bilo sve po propisu i pretpostaviti stvarno stanje motora.

Prosjek potrošnje koji ćete dobiti sa laganom nogom na gasu je, prema fabrici, oko 5,5 litara eurodizela na svakih stotinu kilometara. Međutim, obzirom na naš kvalitet goriva, a u uslovima gradske vožnje i sa uključenim klima uređajem potrošnja značajno raste, pa vas ovaj dizelaš može razočarati svojom neekonomičnošću.

Kvarovi

Odličan kvalitet izrade i izdržljivost ugrađenih materijala ulivaju sigurnost. Uz redovno održavanje, ovaj Audi bi trebalo dugo da vas služi. Bilo je nekih sitnica, recimo, otkaz mehanizma brisača iz čista mira, ili podizača prednjih stakala, pa pri kupovini obratite pažnju na ove detalje. Limarija je solidna i dobro zaštićena od rđanja, i može nadživjeti motor, a pogotovo na modelima od 2009. godine i mlađim.

Bilo je pritužbi i na loš rad DSG automatskog mjenjača, ali je ovo individualno, isto kao i tvrdoća sjedišta kod Sport modela, pa savjetujemo dužu test vožnju dok se ne uvjerite da vam ovo ne smeta.

Preporučujemo vam i da prilikom kupovine dobro obratite pažnju na porijeklo vozila i dokumentaciju, jer se ovaj model, još uvijek, jako visoko kotira na crnom tržištu.

Trap je solidan. Kritični su gumeni oslonci prednjih poprečnih ramena. Srećom, znatno skuplji, kuglasti zglobovi nisu problem.

Savjet za kraj je da ipak, dobro povedete računa prilikom kupovine, jer ovo nije Golf. Audi A3 je jako skupa igračka za održavanje.

Bonus video: