Audi A8 Coupe: Nije mu bilo suđeno

Kao rezultat saradnje minhenskog IMV- a i Audija stvoren je ovaj automobil koji i 15 godina nakon prezentarcije plijeni elegantnom linijom i ubjedljivim dizajnerskim rješenjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 22:41h

Audi je krajem prošlog i početkom ovoga vijeka bio u velikom zamahu. Kompanija je nastojala da sa svojom novom linijom modela, koja je nosila oznaku A u svom imenu, konačno sustigne konkurente i stane uz rame konkurentima iz Štutgarta i Minhena.

Sa tim ciljem je bio projektovan i javnosti predstavljen model A8 Coupe. Pokušavajući da parira Mercedesu, posebno kupe verziji S- klase, današnjem CL- u, Audi se krajem 90- ih godina prošlog vijeka obratio firmi IVM Automotive iz Minhena. Kao rezultat te saradnje stvoren je ovaj automobil koji i 15 godina nakon prezentarcije plijeni elegantnom linijom i ubjedljivim dizajnerskim rješenjima.

Iako je A8 Coupe bio jedan od interesantnijih izloženih modela na salonu u Ženevi 1997. godine, svjetlost serijske proizvodnje nikad nije ugledao. U Ingolštatu su se, naime, pribojavali da bi na tržištu prošao kao BMW- ova serija 8, pa je unikatni primerak, potpuno funkcionalan i sa homologacijom za upotrebu, i danas u vlasništvu IMV- a koji je u međuvremenu prešao u ruke inženjersko- konsultantskog giganta Semcona.

Bonus video: