Automobil koji na 100 km troši 1 litar goriva

Nevjerojatni koncept "XL1 Volkswagen", pravo čudo tehnologije, može se pohvaliti uvjerljivo najmanjom potrošnjom goriva.
450 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 16:43h

Ovaj koncept prvi put je prikazan 2002. godine, drugi put 2009., a sada nam dolazi vjerovatno zadnja varijanta ovog čuda na točkovima.

Kombinovanom potrošnjom goriva krajnji rezultat je – 0.9l/100km. Nijedan postojeći hibridni automobil koji koristi kombinaciju elektromotora i motora s unutrašnjim sagorijevanjem nema tako nisku potrošnju.

Novi Volkswagen XL1 koncept može se pohvaliti i izuzetno niskom emisijom štetnih gasova, i to 24 g/km. Nevjerovatno mala potrošnja i niska emisija CO2 rezultat su kombinacije vrlo lake 'monokok' konstrukcije s komponentama od karbonskih vlakana, vrlo niskog koeficijenta otpora vazduha (Cd 0.186) i 'plug-in' hibridnog sistema.

Taj sistem čine dvocilindrični 0,8 litarski TDI motor snage 48 KS i elektromotor snage 27 KS. Uz upotrebu 7-stepenog DSG mjenjača XL1 za 11,9 sekundi dostiže maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Uzimajući u obzir da je koncept osmišljen kao 'plug-in' hibrid, XL1 prototip može raditi i isključivo na elektromotor pri čemu autonomija iznosi 35 kilometara. Baterija se može puniti preko standardne kućne utičnice, a dopuna baterije vrši se i tokom vožnje pomoću sistema regenerativnog kočenja.

Osim rekordno niske potrošnje goriva, inženjeri su poradili i na dizajnu karoserije i unutrašnjosti automobila da bi bio što praktičniji za svakodnevnu upotrebu. u automobil se može udobno smjestiti dvoje putnika , međutim ono što ga razlikuje od prvog prototipa '1-litarskog' automobila iz 2002. i L1 koncepta iz 2009. je što su sjedišta postavljena jedno pored drugoga a ne jedno iza drugog. Novi XL1 koncept ima krilna vrata koja olakšavaju ulazak i izlazak iz automobila.

Napredak je ostvaren i u izradi dijelova od plastike ojačane karbonskim vlaknima (tehnologija koja se koristi i u izradi bolida Formule 1). Uz nekoliko noviteta u procesu odlivanja ovakvih plastičnih djelova proizvodnja je bitno pojeftinjena što je izuzetno važno za početak serijske izrade ovog vozila budućnosti.

Zahvaljujući obilnoj upotrebi plastike ojačane karbonskim vlaknima, magnezijuma i aluminijuma, ukupna masa vozila iznosi 795 kg. Što se tiče dimenzija VW XL1 dugačak je 3,89 m (VW Polo 3,97 m), širok je 1,66 m (VW Polo 1,68 m), dok mu je visina samo 1,15 m.

XL1 Concept će biti predstavljen na katarskom auto salonu. Iako dijeli sličnosti sa svojim prethodnicima, ova najnovija verzija najbliža je onome što bismo mogli vidjeti u stvarnoj serijskoj proizvodnji.

Galerija

Bonus video: