Automobili bi u bliskoj budućnosti mogli postati upola jeftiniji - Vijesti.me
Mišljenje futurologa

Automobili bi u bliskoj budućnosti mogli postati upola jeftiniji

"Novi elektromobil, koji svojim parametrima nadmašuje konvencionalni auto, će do 2016. ili 2017. godine koštati do 15 hiljada eura", smatra Lars Tomsen

Futurolog Lars Tomsen ima svoju viziju razvoja automobilskog prevoza, a ono što bi moglo ohrabriti i obradovati sve nas na Balkanu je da će, prema mišljenju ovog eksperta, automobili u bliskoj budućnosti značajno pojeftiniti.

"Novi elektromobil, koji svojim parametrima nadmašuje konvencionalni auto, će do 2016. ili 2017. godine koštati između 10 i 15 hiljada eura, automomobili će biti za polovinu jeftiniji." - istakao je Tomsen.

Nedostatak stanica za punjenje baterija, po njemu nije nerešiv problem, jer je njihova izgradnja u odnosu na benzinske pumpe daleko jednostavnija, a pored toga, elektromobili se mogu puniti i preko kućne utičnice.

Pogon na vodonik nema budućnost

Razvoj pogona na vodonik, koji je prije nekoliko godina važio za najbolje rješenje u budućnosti, on smatra slijepom ulicom.

"Cijene gorivnih ćelija se smanjuju daleko manjim tempom od cijena baterija, za vodonik su potrebne velike infrastrukturne investicije, a za njegovu proizvodnju je potrebna električna enrgija, koja se može direktno koristiti u elektromobilima", zaključuje Tomsen.

 

 


Najčitanije iz sekcije Auto