Automobili postaju meta hakera

Moderni automobili su prepuni novih tehnologija, što može da omogući hakerima da ukradu vozilo, preuzmu lične podatke vlasnika ili da prate njegovo kretanje.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 10:27h

U najnovijem izvještaju kompanije McAfee, jednog od vodećih proizvođača antivirusnog softvera za računare, ističe se da se uskoro možemo očekivati „napade“ hakera na kompjuterske sisteme u vozilima.

Iako su novi modeli automobila prepuni mikročipova i senzora, najviše zbog povećanja bezbjednosti vozača i putnika u vozilu, nove tehnologije u automobilima predstavljaju i veliki mamac za hakere.

Kao što računar koji je napadnut virusom može da zagorča život svom vlasniku, tako i kompjuterski sistem u automobilu koji je napadnut računarskim virusom može da stvori mnoge probleme, posebno vezane za bezbjednost.

Hakeri mogu napadom na tehnološki sistem automobila da preuzmu kontrolu nad praktično svim važnim djelovima vozilima, od vazdušnih jastuka i tempomata, pa do kontrole položaja sjedišta u vozilu. Drugi rizici vezani su za praćenje automobila preko GPS uređaja i krađu ličnih podataka preko bežične veze.

Na ovogodišnjoj konferenciji o bezbjednosti u Las Vegasu, stručnjaci za računarsku bezbjednost prikazali su kako je moguće preuzeti zaključavanje i otključavanje automobila na daljinu, pokrenuti motor automobila i komunicirati sa računarskim sistemom u vozilu. I sve to samo preko tekstualnih poruka upućenih kompjuterskom sistemu u automobilu.

Proizvođači automobila se utrkuju u dodavanju novih tehnologija u svojim vozilima, a zbog brzine u nadmetanju sa konkurencijom često ne vode računa o bezbjednosti tih sistema, ističe se u izveštaju o bezbednosti kompanije McAfee.

Bonus video: