Automobili- roboti od sada i u redovnom saobraćaju

Vozila moraju proći i sve testove tipične za polaganje vozačkog ispita, a uz to moraju imati i dva vozača, od toga jednog na prednjem sjedištu spremnog da u svakom momentu preuzme volan
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 22:23h

Od 1. marta u američkoj državi Nevadi robotzovani automobili će moći dobiti vozačke.

Na ovaj način će kompanije poput Googlea, Mercedes- Benza ili General Motorsa moći testirati svoja robotizovana vozila u uslovima realnog saobraćaja.

Da bi dobili dozvolu, kompanije moraju dokazati da su njihova robotizovana vozila već prešla najmanje 10. 000 milja (oko 16.000 kilometara). Kritičari smatraju da se ovim pravilom favorizuje Google, koji je sa svojim vozilima, do sada, napravio preko 200. 000 milja u Kaliforniji.

Takođe, vozila moraju proći i sve ostale testove tipične za polaganje vozačkog ispita, a uz to moraju imati i dva vozača, od toga jednog na prednjem sjedištu spremnog da u svakom momentu preuzme upravljač.

Ovakva dozvola će koštati 100 dolara, identično kao i obična dozvola namjenjena ljudima, ali će kompanije biti u obavezi položiti kauciju koja će iznositi između jednog i tri miliona dolara.

Registracijske tablice ovih automobila će biti tamnocrvene i razlikovaće se od običnih.

Bonus video: