Bivši vozač Formule 1 Aleks Zanardi osvojio zlato na paraolimpijadi

Zanardi je pobijedio u vožnji na hrometar u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom (kategorija H4)
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 23:52h

Bivši Formula 1 vozač, Aleks Zanardi, koji je 2001. godine, posle nesreće na trci ostao bez obije noge, upravo je na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojio zlatnu medalju!

Zanardi je pobijedio u vožnji na hrometar u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom (kategorija H4).

U trci u kojoj se mjeri vreme, bio je dominantan. On je pobijedio sa vremenom 24 minuta i 50 sekundi. Drugoplasirani i trećeplasirani takmičar zaostali su preko pola minuta za njim.

Zanardi je 15. septembra 2001. godine, na Champ Car takmičenju pod nazivom American Memorial 500, na nemačkom Lausitzringu, doživio dramatičan udes. Na njega je pri brzini od 300 km/ h naletio Aleks Taljani.

"Ne znam kako sam preživio ovaj udes. Oko 50 minuta, u tijelu sam imao manje od litar krvi. Sa naučnog stanovišta, to nije moguće preživjeti." objašnjava Zanardi.

Ne može bez auto- trka

Aleks je i falje vjeran auto- sportu, i sa protezama je uspio da pobjedi na četiri takmičenja u njemačkom šampionatu turističkih automobila, a uspješno je nastupao i u snažnom WTCC šampionatu.

Aleks Zanardi iza sebe ima 41 trku u F1.

"Ja sam srećan čovjek! I nakon teške nesreće koju sam preživio, sposoban sam da odlučujem i da biram šta želim da radim. Zašto bih sjedio kući i vrtio prstima? Zaista sam srećan. Sam pokušaj osvajanja zlata je veoma uzbudljiv." poručuje 45- godišnji Italijan.

Bonus video: