Budućnost Audi Q serije

Konceptom Crosslane Coupe Audi je uspio da spoji sve uzbudljive stvari u jedno. Ovaj model koji će predstaviti na sajmu u Prizu je hibrid, "crossover", kabriolet i kupe
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2012. 20:21h

Audi će na autosajmu u Parizu predstaviti svoj "Crosslane Coupe" koncept. Komapanija kaže da je to "crossover", kabriolet i kupe - sve u jednom.

Ovaj koncept hibrida iz Audija upućuje na dizajnerski jezik koji će odrediti budućnost Q modela. Primjerak izložen u Parizu dug je 4,21 m, širok 1,88 m, a visok 1,51 m, dok međuosovinski razmak iznosi 2,56 m.

Ključne karakteristike dizajna uključuju korištenje platforme "Multimaterial Space Frame" koja se sastoji od tri materijala - aluminijuma i nekih "egzotičnih" materijala poput polimera ojačanog ugljenim vlaknima (CFTP) i polimera ojačanog staklenim vlaknima (GFRP).

S takvim materijalima od kojih je napravljeno ovo vozilo, Audi otvara posve nove perspektive u smislu težine vozila, troškova proizvodnje i korištenja energije tokom njegovog životnog vijeka.

Zbog aluminijuma i ovih kompozitnih materijala riječ je o "ultra" lakom Audiju jer i pored velikih litijum-jonskih baterija vozilo teško svega 1.390 kg.

Krov na ovom automobilu je pomičan, pa se na taj način automobil lako pretvara u kabriolet.

Hibridni plug-in pogon sastoji se od trocilindarskog 1.5 litarskog TFSI agregata i dva elektromotora. Ukupno razvija 177 KS, a maksimalna brzina mu je 182 km/h. Od 0-100 km/h ubrzava za 8,6 sekundi (9,8 sekundi u električnom modu).

Kada se automobil vozi pri brzini od 0 do 55 km/h, pokreće ga isključivo drugi električni motor koji napaja 17,4 kWh litijum-jonska baterija. To je dovoljno za operativni raspon automobila u radijusu od 85 kilometara u električnom modu.

U ozbiljnijem modu rada, odnosno od 55 km/h uključuje se i TFSI pa automobil može razviti brzinu do 129 km/h. Iznad 129 km/h trocilindarski motor postaje glavni pogonski agregat, međutim prvi električni motor i dalje je tu ako mu je potrebna podrška.

Galerija

Bonus video: