Chevrolet: Prvih sto godina je najteže

Švajcarski emigrant i vozač automobilskih trka Louis Chevrolet i američki industrijalac Billy Durant osnovali su Chevrolet Motor Car Company u Detroitu 3. novembra 1911. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 00:25h

Kako bi obilježio stogodišnjicu svoga postojanja, Chevrolet je predstavio električni automobil Volt, poklonio stotinu automobila djeci i naručio savremenu skulpturu za rodno mjesto Louisa Chevroleta.

U čast velikog jubileja, Chevrolet je Evropi, početkom ovog mjeseca, predstavio svoj nagrađivani model, Volt.

Automobil je već u prodajnim salonima u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj.

100 rođendanskih poklona za prevoz djece iz dječjih domova

Tokom čitave svoje jubilarne godine Chevrolet je organizovao niz proslava, ali ne da bi dobio rođendanske poklone, nego kako bi poklonio stotinu novih Chevroleta, od gradskog automobila Sparka pa do sedmerosjeda Orlanda i SUV-a Captive, podružnicama organizacije SOS Dječje selo u čitavoj Evropi, Uzbekistanu, Južnoafričkoj Republici, Lesotu i Izraelu.

Saradnjom SOS Dječjih sela i Chevroleta želi se povećati mobilnost djece, njihovih SOS mama i socijalnih radnika prilikom posjeta ugroženim porodicama u zajednici.

"SOS mame moraju biti mobilne jer se susreću sa istim izazovima u vođenju velikog domaćinstva kao i ostali roditelji. Nije uvijek praktično koristiti javni prevoz, pa je mobilnost apsolutno ključna kako bismo mogli biti na usluzi našoj djeci", objasnio je Richard Pichler, direktor globalne organizacije SOS Dječje selo.

Chevroletova skulptura za osnivačevo rodno mjesto

Chevrolet već dugo godina intezivno podržava kreativnost i umjetnost. Ova će se tradicija proširiti i na rodno mjesto Louisa Chevroleta, švajcarski gradić La Chaux- de- Fonds, gdje će Chevrolet Evropa odati počast suosnivaču kompanije naručivanjem javnog umjetničkog djela koje će stajati na Parc de l’Ouestu.

Ova skulptura će biti spomen koji će trajno podsjećati posjetioce La Chaux- de- Fondsa (inače grada pod UNESCO- vom zaštitom) na jednog od poznatih sinova ovog grada i brend koji nosi njegovo ime.

100 uspješnih godina

Švajcarski emigrant i avanturistički nastrojen vozač automobilskih trka Louis Chevrolet i američki industrijalac Billy Durant osnovali su Chevrolet Motor Car Company u američkom gradu Detroitu 3. novembra 1911. godine.

Stotinu godina i preko 209 miliona automobila i kamiona kasnije, Chevrolet je četvrti po veličini automobilski brend na svijetu po godišnjoj prodaji, sa prodatih preko 4 miliona automobila i kamiona u 2010. godini u preko 130 zemalja.

Konkretno to znači da svakih sedam sekundi neko u svijetu kupi jedan Chevroletov model.

Kako nekad, tako i danas, Chevroletova leptir- mašna je simbol koji predstavlja impresivan dizajn i beskompromisan kvalitet.

Ovi se kvaliteti mogu naći u čitavoj ponudi novih automobila, uključujući i Chevrolet Cruze koji je dvije godine zaredom pobijednik World Touring Car Championshipa.

"Godina 2011. bila je jedinstvena prilika da proslavimo legendarne uspjehe iz prošlosti", rekao je direktor kompanije Wayne Brannnon.

"Ulaskom u drugi vijek našeg postojanja nastavićemo se inspisirati Louisom Chevroletom i njegovim motom, "Nikada ne odustaj!""

Bonus video: