Citroen Dyane: Jedna od definicija francuske auto-industrije

Automobil je u svemu bio Spačekova evolucija. Nejak, ali praktičan, vrlo udoban i jeftin porodični automobil bio je zaista provjerena dobitna kombinacija
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 00:02h

Sa namjerom da pošalju starog Spačeka u zasluženu penziju, ali i da uzvrate udarac Renaultovoj četvorki, u Citroenu (tačnije Panhardu, Citroenovoj podmarki) su pripremili model Dyane, kod nas dobro poznatu Dijanu.

Osim što je od Spačeka posudio platformu, novi je model i oblikom jasno podsjećao na svog prethodnika. Modernije, malo uglatije linije privukle su pažnju velikog broja kupaca, ali uprkos tome potražnja za Spačekom nije jenjavala tako da su u Citroenu odlučili nastaviti i njegovu proizvodnju.

Dijana je u svemu bila Spačekova evolucija. Nejak, ali praktičan, vrlo udoban i jeftin porodični automobil bio je zaista provjerena dobitna kombinacija.

Prve godine proizvodnje, ispod podužeg prednjeg poklopca smjestio se 2- cilindraš zapremine 425 kubika (21 KS, 100 km/h).

Sledeće godine isti zamjenjuje nešto veći motor (435 ccm, 26 KS, 106 km/h), a iz Amija 6 je stigao i nešto konkurentniji motor sa 602 kubika kojem je snaga u dvije naredne godine narasla sa 28 na 35 konja (125 km/h).

Proizvodio se i u SFRJ

Sredinom 70- tih Dijana doživljava svoj vrhunac. Odlično se prodaje na domaćem, ali i na stranim tržištima (od 1977. godine proizvodila se i u jugoslovenskom, odnosno slovenačkom Cimosu).

Jeftini materijali i jeftina izrada su bili prepoznati, ali zato je i cijena bila vrlo pristupačna. Uz to, lagana vožnja po krivudavim cestama je pružala osjećaj laganog lebdenja. Ko nije patio od morske bolesti zaista je mogao uživati u fantastičnoj udobnosti uzdužnog nezavisnog vješanja.

Kako su godine prolazile vidjelo se da Dijana svojim simpatičnim, ali ipak zastarelim linijama lagano zaostaje za glavnim konkurentom, Renaultom 4, pa je vremenom pomalo i dorađivana (maska, kvake, veći rezervoar, prednje disk-kočnice, dostavna varijanta...)

Naslesnik otišao u penziju prije prethodnika

Dijana se bez problema našla i u 80- tim, baš kao i njen prethodnik, kojeg kupci još uvijek nisu puštali u penziju.

Spaček je bio očito više od običnog automobila. Živa ikona se nije dala, baš poput Bube ili Minija. Tako su na kraju ljudi iz Citroena Dijanu predstavljali kao model koji je popunjavao mjesto između Spačeka i Amija.

Dijana se do ljeta 1983. godine prodala u gotovo 1.500.000 primjeraka, a to je brojka koja jasno govori o njenoj velikoj popularnosti.

Dostavna verzija je ostala u proizvodnji još četiri godine, a Spaček čak sedam godina! Tako je nasljednik otišao prije prethodnika.

Bonus video: