Ekonomija u žiži: Ford Fokus 1.6 TDCI Ambient

Ford je kod fokusa nastavio riskantnu strategiju koja je krasila i prvi model – auto je vrlo upečatljiv i teško ga je ne primijetiti
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 20:01h

Da ima njemačke gene, vjerovatno bi ugrozio slavu folksvagen golfa na evropskom tržištu.

Ford Fokus je na globalnom nivou najznačajniji model ove kompanije. Proizvodi se u oko dva miliona primjeraka godišnje i prodaje u 120 zemalja, a sa tojotom korolom vodi bitku za najprodavaniji automobil na planeti.

Međutim, u Evropi i dalje gleda u leđa golfu, ali je i pored toga drugi najprodavaniji auto u klasi. Iako je predstavljen prije dvije godine, u Crnoj Gori je novi fokus svojevrstan novajlija jer do nedavno Ford nije bio na pravi način zastupljen kod nas. Zato vam ovdje otkrivamo šta je to što fokusa u Evropi čini prvim konkurentom neprikosnovenom folksvagenu.

Ford je kod Fokusa nastavio riskantnu strategiju koja je krasila i prvi model – auto je vrlo upečatljiv i teško ga je ne primijetiti. Na taj način se automobil izdvaja iz monotonije, ali istovremeno postoji rizik od brzog starenja. Pored toga, pojedini elementi, kao što su zadnja svjetla, koja se protežu duboko u bokove vozila, nijesu za svakoga.

Stilski, unutrašnjost je izrađena po sličnom principu kao spoljašnjost. Specifična i kvalitetna komandna tabla na prvi pogled izgleda spektakularna, ali nakon nekog vremena izbočine i površine pretrpane dugmićima mogu nekome da zasmetaju. Možda je u ovom dijelu Fokus “predizajniran”.

Međutim, ne može se poreći da su dizajneri enterijera pojedine detalje sjajno osmislili. Na primjer, mali sklop prekidača za svjetla lijevo od volana je vrlo praktičan, a plave kazaljke instrumenata se savršeno slažu sa logotipom kompanije. O dizajnu volana ne treba trošiti riječi. On jednostavno kao magnet privlači ruke vozača.

Kad je riječ o količini prostora u kabini, u Fokusu se sukobljavaju dvije kontradiktorne osobine. Vozač i suvozač su nekako okruženi komandnom tablom i centralnom konzolom, ali istovremeno su neometani u pokretima, što je i normalno za vozilo dugačko 4,36 m i široko 1,82 m. Na zadnjim sjedištima nema takvih dilema. Tamo mogu da se smjeste dvije osobe, s tim što prostora za glavu i koljena ima nešto manje nego u golfu. Prtljažnik je solidne veličine, zapremina mu je 363 litra, a kada se sjedišta obore, raste na 1.148 litara.

Ali, kada dođete do suštine automobila – njegovih voznih osobina – Fokus postavlja standarde. Ovo je jedno od najpovoznijih, ako ne i najpovoznije vozilo u klasi, što je karakteristika koja ga je oduvijek krasila. Novi elektrohidraulični upravljač na prvi dodir izgleda vrlo lagano, ali vozaču u svakom trenutku prenosi obilje informacija sa asfalta. Oslanjanje je tako podešeno da auto kroz krivine juri sa nevjerovatnom stabilnošću i balansom, a za pravi reli osjećaj fali samo malo jači motor.

Test vozilo pod haubom ima najslabiji dizel agregat, koji iz zapremine 1,6 litara crpi 95 konjskih snaga i maksimalni obrtni moment od 230 Nm. Ali, nemojte misliti da je ova mašina troma. Pošto fokus teži samo oko 1.350 kg, pomenuti turbodizelaš je sasvim dovoljan za nešto manje zahtjevne vozače, a ni preticanja nijesu posebno naporan zadatak, sve dok ne precijenimo mogućnosti automobila.

Veliki kvalitet pogonskog sklopa, čiji je sastavni dio vrlo precizni šestostepeni manuelni mjenjač, je niska potrošnja. Mada je fabričku brojku od 4,2 litra teško dostići u praksi, realan podatak nije daleko od toga. Mi smo na otvorenom putu u uobičajenom ritmu vožnje zabilježili 4,5 litara, a u gradu 6,2 litra, što na kraju rezultira prosjekom od oko 5 litara.

Ekonomičnost motora je kod testnog automobila kombinovana sa osnovnim paketom opreme, da bi se dobila najpovoljnija cijena. Nivo Ambient se ipak ni u kom slučaju ne može nazvati siromašnim: šest vazdušnih jastuka, ABS, ESP, pomoć pri kočenju, klima uređaj sa ručnom kontrolom, električni podizači prednjih prozora, radio CD MP3...

Cijena ovako opremljenog Fokusa 1.6 TDCI kod ovlašćenog zastupnika Forda u Crnoj Gori, firme "Pegasus" sa Cetinja, iznosi 16.600 eura. Ford je, dakle, Fokusa pozicionirao na pravo mjesto: auto je dovoljno skup da njegov imidž, kvalitet i vozne osobine ne dolaze u opasnost da budu potcijenjene, a dovoljno je jeftiniji od golfa da ne postane lak plijen automobilu koji se u Evropi kupuje gotovo po navici.

Obuća prikladna

Pošto smo imali namjeru da se fokusom zaputimo u planine gdje su neki putevi pokriveni i snijegom, bacili smo pogled na pneumatike vozila. Ispostavilo se da su gume na njemu u skladu sa njegovim karakterom – ekonomska klasa.

Pneumatici marke Mentor su, međutim, bili na visini zadatka. Na sve uobičajene zimske izazove su odgovarali sa sigurnošću, potrošnja goriva je vrlo skromna, a zanimljivo je da u vožnji po suvom kolovozu nijesu stvarali posebno primjetno dodatno brujanje u kabini. Cijena ovih pneumatika na tržištu je oko 50 eura po komadu, što znači da vozač može da uštedi i na obući, a da ne dovede u pitanje bezbjednost i komfor.

Tehnički podaci: Motor: Turbodizel, 4 cilindra • Zapremina: 1.560 cm3 • Snaga: 95 KS pri 3.600 o/min • Obrtni moment: 230 Nm pri 1.500-2.000 o/min • Ubrzanje 0-100 km/h: 12,5 s • Najveća brzina: 180 km/h • Potrošnja: 4,2 l/100 km • Mjenjač: Šestostepeni manuelni • Pogon: Na prednje točkove • Dužina: 4,38 m • Širina: 1,82 m • Visina: 1,48 m • Međuosovinski razmak: 2.65 m • Prtljažnik: 363/1.148 l • Cijena: 16.600 eura

Bonus video: