Fejslifting za BMW X3

Bavarski SUV je podvrgnut fejsliftingu, ali je dobio i nove turbodizel opcije, kao i luksuzniji enterijer.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2014. 00:07h

Skoro četiri godine nakon tržišnog debija, druga generacija BMW-a X3 je morala na kozmetički tretman. Popularni bavarski SUV je, međutim, osim suptilnih vizuelnih izmjena, dobio i jednu značajnu novost na tehnološkom planu.

Fejslifting je najuočljiviji na prednjem dijelu vozila. Tamo su preoblikovani farovi (opciono sa LED tehnologijom), i ubjedljivija maska. Osim toga, retrovizori imaju novu formu, a u njih su integrisani žmigavci. Ostale promjene se odnose na branik, a unutrašnjost je dobila dodatne hromirane elemente, drugačiji panel za kontrolu klime i veći displej na centralnoj konzoli.

U ponudi su i nove stavke na listi dodatne opreme, a izdvajaju se otvaranje vrata gepeka pokretom stopala, head-up displej i iDrive kontroler sa integrisanom pločicom za upravljanje osjetljivom na dodir.

Paleta motora za X3 se sastoji od tri benzinska i četiri dizel agregata snage od 150 do 313 KS. Među poznatim agregatima umiješao se i jedan novajlija – novi dvolitarski dizelaš dostupan u modelima X3 xDrive20d i sDrive18d.

Ovaj aluminijumski motor sa pritiskom ubrizgavanja od 2.000 bara ima zapreminu od 1.995 kubika, a u odnosu na raniji motor ove litraže koji je imao 143 KS, ovaj novi motor ima 150 KS. Maksimalni obrtni moment od 360 Nm je dostupan nešto ranije, već od 1.500 o/min. U saradnji sa pogonom na zadnje točkove i šestostepenom transmisijom u modelu 18d, potrošnja je 4,7 l/100 km.Za X3 xDrive20d snaga je sa ranijih 184 povećana na 190 KS, a istovremeno je vučna moć skočila sa 380 na 400 Nm. Kod ove 4x4 verzije opremljene osmostepenim automatskim mjenjačem potrošnja je 5,2 litra. Svi motori u X3 zadovoljavaju Euro 6 standarde o emisiji gasova. Osvježeni BMW X3 će za kupce biti dostupan od aprila, a na ljeto stiže i njegova kupe verzija X4.

Bonus video: