Ferari počeo proizvodnju ventila za respiratore i specijalnih medicinskih maski - Vijesti.me
UKLJUČILI SE U BORBU PROTIV KORONAVIRUSA

Ferari počeo proizvodnju ventila za respiratore i specijalnih medicinskih maski

orodica Anjeli, koja posjeduje Ferari, Fijat i fudbalski klub Juventus, osigurala je 10 miliona eura za finansiranje, kao i brojnu drugu opremu i vozila za italijanski Crveni krst

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ferrari)

Jedna od najpoznatijih svjetskih automobilskih kompanija Ferari započela je u svojoj fabrici u Maranelu proizvodnju ventila za respiratore i specijalnih medicinskih maski za borbu protiv koronavirusa, objavila je zvanična veb stranica Formule 1.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom, pa oni koji to mogu, preusmjeravaju svoje napore u borbi protiv 'nevidljivog neprijatelja'.

Porodica Anjeli, koja posjeduje Ferari, Fijat i fudbalski klub Juventus, osigurala je 10 miliona eura za finansiranje, kao i brojnu drugu opremu i vozila za italijanski Crveni krst.

Sada je u trkačkom dijelu Ferarijeve fabrike započela proizvodnja ventila za respiratore i druge medicinske opreme koja bi trebala da olakša borbu medicinskih radnika u bolnicama širom sjevera Italije, prenosi agencija Hina.

"U sledećih nekoliko dana Ferari će proizvesti više od 100 komada opreme koju će civilna zaštita putem firmi dostaviti do najprometnijih bolnica u Italiji", saošteno je iz fabrike, gde je sva ostala proizvodnja zaustavljena.

U međuvremenu, Ferrarijeva F1 operacija trenutno je u prekidu, kao i svi F1 timovi.