Fiat Panda: Daleko više od očekivanog

Visok kvalitet izrade i naglašena solidnost, koji su nedostajali modelima prve serije, predstavili su italijanski novitet u boljem svijetlu od prethodnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 21:56h

Na ulicama vječnog grada predstavljena je Fiat Panda treće generacije. Stigao je model koji bi nakon 6, 5 miliona prodatih primjeraka prve dvije generacije trebalo da bude temelj Fiatovog uspjeha u sledećim godinama.

Prve testne vožnje automobilskih novinara širom Evrope potvrdile su da su italijanski stručnjaci majstori za male automobile.

Visok kvalitet izrade i naglašena solidnost, koji su nedostajali modelima prve serije, predstavili su italijanski novitet u boljem svijetlu od očekivanja. To je mali automobil velikih mogućnosti, prostran i siguran, kojeg je prijatno voziti.

U ponudi su tri motora:

  • provjereni 1.2 sa 69 KS iz serije Fire
  • napredni dvocilindarski turbobenzinac 0.9 TwinAir sa 85 KS
  • turbodizelaš 1.3 Multijet

U prvi je plan stavljen dvocilindarski benzinac, koji sa automatizovanim mjenjačem Dualogic troši samo 4, 1 litar. Nešto skuplji dizelaš trošiće samo 3, 5 litra. Ta dva motora odlikuju se, osim niskom potrošnjom, i pristojnim performansama.

U ponudi su tri nivoa opreme, i to: Pop, Easy i Lounge, kao i deset atraktivnih boja i devet različitih uređenja unutrašnjosti. Impresionira i sigurnosna oprema, sa do šest vazdušnih jastuka, ABS- om i ESP- om, a novost je i sistem LSCM, koji osigurava samostalno kočenje ako vozač sam ne uoči prepreku.

Izvještaji sa prvih testnih vožnji vrlo su povoljni, jer nova Panda pokazuje okretnost malog i ozbiljnost velikog automobila. Zahvaljujući čvršćoj karoseriji i dorađenom vješanju poboljšana je stabilnost, a osjetno je smanjen nivo buke u unutrašnjosti.

Prostora u unutrašnjosti ima neočekivano puno za automobil dugačak 365 cm.

Sve je dakle odlično, osim cijene. Naime, nova Panda neće biti jeftina. Osnovni model sa benzincem od 69 KS će na tržištu EU koštati više od 10. 000 eura i biće dosta skuplji od glavnog konkurenta Volkswagen Up!-a. Šteta.

Bonus video: