Hrvatska kompanija predstavila elektromobil

Concept One ima najveću snagu 1088 KS i najveći obrtni moment 3800 Nm. Težak je 1650 kg, s mjesta do stotke ubrza za 2,8 sekunde
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 19:24h

Na 64. IAA autosalonu u Frankfurtu predstavljen je sportski automobil proizvođača Rimac Automobili pod imenom Concept One.

Cijeli automobil je osmišljen i proizveden u Hrvatskoj, a prema prvim reakcijama novinara iz cijeloga svijeta na autosalonu u Frankfurtu ima odlične šanse za proboj u samu elitu super sportskih automobila.

Concept One uz jedinstvenu električnu arhitekturu pogona donosi i originalni dizajn karoserije super sportskog automobila.

Za svaki točak po jedan elektromotor

Rimac Automobili i njegov dvadesettrogodišnji vlasnik, poznati pronalazač Mate Rimac okupili su stručnjake iz svih oblasti autoindustrije, te je stvoren superluksuzan prototip koji će uz malo sreće i do manufakturne proizvodnje vrlo brzo.

Planirana je ručna proizvodnja serije od samo 88 primjeraka automobila the Concept One

Concept One je eletrični automobil koji se pokreće isključivo elektromotorima, odnosno sa četiri elektromotora i to tako da svaki nezavisno pokreće po jedan točak.

Napravljen je originalni ECU za kontrolu rada svih električnih i elektronskih komponenti, a Rimac Automobili su cijeli pogonski sklop nazvali All Wheel Torque Vectoring (AWTV).

Prvi primjerak 2013.

Karoseriju od karbonskih vlakana dizajnirao je Adriano Mudri, dok je dizajn interijera osmislio tim bivših radnika dizajnerskog studija Pininfarina, koji je vodio Goran Popović.

Za kožu i oblačenje unutrašnjosti zadužen je bio čuveni Vilner. Mala manufakturna radionica smještena pored Zagreba okuplja 20 nadarenih stručnjaka iz svih oblasti autoindustrije.

Planirana je ručna proizvodnja serije od samo 88 primjeraka automobila the Concept One, a prvi automobil trebao bi biti isporučen kupcu već 2013. godine.

Bonus video: