Hyundai-Kia razvila pametni mjenjač - Vijesti.me
ICT Connected Shift System

Hyundai-Kia razvila pametni mjenjač

Kia i Hyundai namjeravaju da ovu novu tehnologiju koriste kod svojih budućih modela

ICT Connected Shift System
ICT Connected Shift System (Foto: hyundai.news)

Hyundai-Kia objavila da je kao prva na svijetu razvila pametni mjenjač (ICT Connected Shift System), koji pomoću predviđanja informaciono-komunikacione tehnologije automatski mijenja u optimalnu brzinu s obzirom na situaciju u saobraćaju. 

Kia i Hyundai namjeravaju da ovu novu tehnologiju koriste kod svojih budućih modela. Tokom procesa razvoja sistema predali su oko 40-ak patentnih prijava, piše Auto magazin.

Dok tehnologije koje se koriste kod automatskih mjenjača (npr. Smart Drive Mode, koji je u ponudi kod većine modela Kia) zavise od vozačevih preferencija pametni mjenjač je prvi sistem, koji automatski mijenja brzinu s obzirom na situaciju na putu i u saobraćaju.

Pametni mjenjač koristi inteligentni softver upravljačke jedinice mjenjača (TCU), koji informacije prikuplja i prerađuje u realnom vremenu. 

Podaci se, prenosi Auto magazin, dobijaju pomoću sledećih tehnologija: 3D navigacija sa preciznim mapama puteva i postavljenim radarima za mjerenje brzine i radarski tempomat. 3D navigacija sadrži informacije o nadmorskoj visini, strmini, ukrivljenosti, brojnim drugim elementima i aktuelnom stanju u saobraćaju. Radar u vozilu detektuje brzinu vozila i rastojanje do vozila ispred i ostalih vozila, dok napred postavljena kamera pruža informacije sa vozne trake.

Pametni mjenjač koristi inteligentni softver upravljačke jedinice mjenjača
Pametni mjenjač koristi inteligentni softver upravljačke jedinice mjenjača(Foto: hyundai.news)

Upotrebom svih tih podataka TCU pomoću algoritma vještačke inteligencije predviđa optimalni odnos prenosa u realnom vremenu i u skladu sa tim prebacuje u optimalnu brzinu. Kada je na primjer predviđena duža spora vožnja nizbrdicom, a radar ne detektuje nikakve nepravilnosti u vezi sa vozilom ispred, mjenjač zbog snižavanja potrošnje goriva prebacuje u tzv. ler (neutral).

Na testiranjima sa pametnim mjenjačem na vrlo krivudavim putevima je broj mijenjanja brzine smanjen za 43 odsto u odnosu na vozila bez tog sistema. Sistem takođe smanjuje broj kočenja za 11 odsto i tako smanjuje umor vozača i istrošenost kočnica. piše Auto magazin.

Kod naglih ubrzavanja, koje zahtijeva uključivanje na auto-putevima, sistem automatski prebacuje u sportski način vožnje (Sport Mode), što unapređuje protočnost u saobraćaju. Nakon uključivanja u saobraćaj vozilo automatski vraća u originalni način vožnje pružajući bezbjedniju i efikasniju vožnju.

Osim toga motor automatski koči kad se pomakne noga sa pedale za gas, kada prepozna tzv. ležeće policajce, nizbrdicu i odsjeke puta sa promijenjenim ograničenjem brzine. Promjene rastojanja do vozila ispred prepoznaje prednji radar, koji automatski prilagođava stepen prenosa, što unapređuje vozačevo iskustvo.

Sistem je usklađen sa tehnologijom autonomne vožnje, koja se neprestano razvija. Sistem pametnog mjenjača će u eri autonomnih vozila pružanjem unapređenog odziva na situacije u saobraćaju u realnom vremenu postepeno smanjivati potrošnju goriva i omogućavati još stabilnije vozačevo iskustvo.

Kia, piše Auto magazin, namjerava pametni mjenjač unapređivati sa još inteligentnijom tehnologijom, koja će omogućavati komunikaciju sa semaforima, a koja će se temeljiti na tehnologijama LTE ili 5G, a i prepoznavati vozačeve namjere. Sve to će dovesti do još efikasnijeg mijenjanja brzina.

Tako će vozila u narednim godinama postepeno od relativno jednostavnih prevoznih sredstava evoluirati u pametna rješenja mobilnosti.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Auto