Insajder iz Minhena: Novi BMW serija 2

Automobil je najavljen za 2013. godinu, a temeljiće se na nedavno predstavljenoj drugoj generaciji serije 1. Trebala bi to biti alternativa aktuelnom najmanjem bavarskom Coupeu
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 23:23h

Igra brojeva se u BMW- u, po svoj prilici, nastavlja. Visoko tiražni britanski auto-magazin "Autoexpress", poznat po svojim insajderskim informacijama iz vrha bavarskog koncerna, najavio je izlazak novog BMW-ovog modela, serije 2.

Automobil je najavljen za 2013. godinu, a temeljiće se na nedavno predstavljenoj drugoj generaciji serije 1.

Trebala bi to biti prava alternativa za aktuelni Coupe serije 1. U planu je i Cabrio verzija, kao i visokoperformansni M 2. U slučaju takvog scenarija, bio bi to definitivan kraj za limited edition serije 1 Coupe M.

Ovakva strategija BMW-a će omogućiti odvajanje dosadašnje Coupe sportske serije 1, od redovnog modela sa petoro vrata. Sve ovo bi moglo da ima za cilj pomjeranje serije 1 "upmarket", to jest ka vrhu tržištne ponude u svom segmentu.

Motorizacija već poznata

Benzinski motor će, najvjerovatnije biti identičan onome u seriji 1, a to je 1,6-litarski benzinski turbo Twin Power četvorocilindraš, koji trenutno nudi 170 KS u modelu 118i. Nagađa se da bi se kao dizel opcija mogao pojaviti revidirani 2,0-litarski agregat sa 181 KS.

Za M verziju je predviđen 3,0-litarski šestocilindarski turbo benzinski motor koji će isporučivati između 250 i 350 KS.

Segmentacija čeka i seriju 3?

Postoje glasine da će kompanija primijeniti sličnu strategiju preimenovanja i kod serije 3, to jest, predviđa se preimenovanje Coupe i Convertible modela u novu seriju 4. Ipak, serija 4 je još uvijek na neki način daleko. Nova serija 3 ide u prodaju do kraja godine, tako da drugi modeli temeljeni na ovoj platformi nisu vjerojatni do 2013. godine.

Vjerovatno je i proširenje ponude u seriji 6, gdje možemo očekivati novi četverosjed. Ekskluzivni Coupe serije 6 sa četvoro vrata će se bazirati na konceptu Gran Coupe.

BMW-ov koncept: Gran Coupe

Sve ovo takođe ostavlja otvorena vrata za nadu u povratak serije 8, koja je devedesetih dominirala BMW-ovom ponudom Coupea. .

Bonus video: