Japanski recept za luksuzni SUV: Leksus NX

Prvi predstavnik japanske kompanije u segmentu kompaktnih SUV automobila na nišanu ima Audijev Q5 i BMW X3
75 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 16:49h

Leksus je nedavno predstavio model NX, automobil kojim želi da stane na žulj audiju Q5 ili BMW-u X3. Najjači aduti u borbi protiv ovako eminentnih protivnika će da mu budu agresivan dizajn i štedljivi hibridni pogon.

NX je prvi predstavnik japanske kompanije u rastućem segmentu kompaktnih SUV automobila. Dugačak je 463 cm, identično kao audi Q5, ali mu je rastojanje između osovina za čitavih 15 centimetara manje nego kod ovog njemačkog modela i iznosi 266 cm.

Leksus još nije objavio podatak o zapremini prtljažnika. Enterijer je, u skladu sa Leksusovim renomeom, neprikosnoven, a kupci će moći da biraju između nekoliko paketa opreme. Leksus je svoj prvi krosover opremio izuzetno čvrstom karoserijom sa ojačanim podvozjem.

Šasija se opciono može nadgraditi adaptivnim amortizerima koji smanjuju ljuljanje karoserije u krivinama. NX je prvi Leksusov model koji ima sistem predviđanja sudara i adaptivni regilator brzine. Tu je i bežični punjač za mobilni telefon, a prvi put se upotrebljava i novi informativno zabavni sistem kojim se upravlja pločicom oshjetljivom na dodir.

Sportski nastrojenim vozačima će da bude ponuđena i F-sport varijanta. Ona će se razlikovati po drugačijoj maski, crnim retrovizorima, ekskluzivnim aluminijumskim točkovima i posebno dekorisanim enterijerom oplemenjenim karbonom.

Leksus još nije objavio cijenu za model NX.

Hibrid bi trebalo da nadoknadi nedostatak dizel motora

Mada bi mnogi rekli da je nedostatak dizel motora u ponudi veliki minus, u Leksusu ne slažu, a za to imaju i argumente.

Naime, prvi model koji će se na tržištu naći u oktobru imaće oznaku 300h, iza koje se krije dobro poznati hibridni pogon. On se sastoji od dvoipolitarskog benzinskog agregata, elektromotora i baterije. Ovaj sistem razvija snagu od 200 konja, a Japanci tvrde da mu je pot rošnja u mješovitom ciklusu samo 5,2 litra na 100 kilometa ra. Veliki novitet u ponudi Leksusa će da bude turbobenzinski motor u verziji NX 200t.

On stiže iduće godine u zapremini od dva litra iz koje će isporučivati 240 KS. Uz njega dolazi specijalno razvijeni šestostepeni automatski mjenjač.

Bonus video: