Kada je neophodna zamjena gume?

Guma se u nekim slučajevima može popraviti, ali prije bilo kakve popravke mora pažljivo da je provjeri specijalista za vulkaniziranje
9753 pregleda 0 komentar(a)
Stepen oštećenja gume može da procijeni samo stručnjak, Foto: Luckybusiness/123RF
Stepen oštećenja gume može da procijeni samo stručnjak, Foto: Luckybusiness/123RF

U slučaju da vidite neke znake oštećenja sa bočne strane pneumatika ili bilo kakve druge znakove habanja, kile ili osjetite čudne zvukove u vožnji, ne ustručavajte se da zatražite pomoć od stručnjaka koji će da provjeri da li su gume vašeg vozila bezbjedne za vožnju.

Guma se u nekim slučajevima može popraviti, ali prije bilo kakve popravke mora pažljivo da je provjeri specijalista za vulkaniziranje. Treba provjeriti ima li oštećenja na konstrukciji (karkasi) ili sa unutrašnje strane gume. Da bi se precizno provjerilo stanje, ona mora da se skine sa naplatka, a to se radi samo kod specijalizovanog vulkanizera. Evo pet razloga za kupovinu novog pneumatika.

1) Guma je probušena

Često se dogodi da ne primijetite kada strano tijelo probuši gumu na vozilu. Najčešće se radi o šrafu koji probije gaznu površinu kada pređete preko njega. On zna da bude neprimijećen i po nekoliko dana ili čak sedmica, a jedini simptom je to što guma pomalo gubi pritisak. Naime, tanki sloj butila sa unutrašnje strane gume sprečava da vazduh izlazi napolje u većoj količini.

Pregledajte gumu po cijelom opsegu gazne površine, pa i bočne strane, ako možete. Ako primijetite strani predmet zabijen u gumu – ne vadite ga! Odvezite se što prije do vulkanizera, jer biste vađenjem tog predmeta mogli u trenutku ostati bez vazduha u gumi. Paradoks je, ali i taj strani predmet zapravo je svojevrsni čep koji sprečava to da vazduh iscuri iz gume.

2) Guma je potrošena

Po zakonu, guma ne bi smjela imati manju dubinu glavnih uzdužnih kanala profila gazne površine od 1,6 mm. Na gumama svih renomiranih proizvođača sa strane gume, gdje bočni dio prelazi u gaznu površinu, stoji oznaka TWI (Tread Wear Indicator). Ako na tom mjestu pažljivije pogledate gaznu površinu, naći ćete male pragove u glavnim kanalima. Oni su visine tačno 1,6 mm u odnosu na dno profila. Kad se gazna površina izjednači sa tom oznakom, guma je potrošena.

Ipak, nije preporučljivo da čekate da se guma baš toliko istroši, jer iako ste čisti pred zakonom, nijeste dovoljno bezbjedni.

U slučaju jačih kiša, kojih ima čak i tokom ovog proljeća, guma zbog plićeg profila neće biti u mogućnosti da istisne dovoljno vode, pa ćete u jednom trenutku da zaplivate na cesti. Treba znati i da razlika između dubine glavnih kanala dvije gume na istoj osovini ne smije da bude veća od pet milimetara.

3) Guma je stara

Teško je odrediti koliko dugo se gume mogu koristiti, jer to ne zavisi samo od datuma proizvodnje. Na životni vijek može utjecati nekoliko faktora: vremenski uslovi, uslovi skladištenja i upotrebe, opterećenje, brzina, pritisak, održavanje i slično. Svaki od ovih parametara može značajno da promijeni očekivani vijek trajanja gume.

U osnovi sve gume, uključujući i rezervnu, koje su proizvedene prije deset godina i više treba zamijeniti novim, čak i ako dubina profila nije dosegla minimalnu dubinu istrošenosti, ili se na osnovu njihovog vizuelnog stanja čini da se mogu još koristiti.

Datum proizvodnje gume možete da vidite u oznaci DOT na njenom boku. Četiri cifre koje se nalaze u elipsastom ili pravougaonom okviru označavaju nedjelju i godinu proizvodnje pneumatika. Ako su te četiri cifre 2216, znači da je guma proizvedena u 22. nedjelji 2016. godine.

4) Guma je oštećena

Prekazak preko ivičnjaka, rupa na putu ili tupi predmet mogu ozbiljno da oštete gumu. Profesionalni vulkanizer mora pažljivo pregledati sve perforacije, rezove ili izobličenja. Samo on može da vam kaže može li se guma popraviti. Kao opšte pravilo, imajte na umu to da nikada ne smijete voziti sa oštećenom gumom bez savjetovanja sa stručnjakom.

5) Guma pokazuje znakove nepravilnog trošenja

Neravnomjerna istrošenost profila gazne površine – koja se može vidjeti samo na nekim mjestima, u sredini ili po bokovima - često je znak da automobil ima problem sa geometrijom sistema oslanjanja.

Takođe, to može da bude posljedica nepropisnog pritiska vazduha u pneumatiku. Obratite se stručnjaku ako primijetite i najmanju abnormalnost.

Gume mijenjajte u paru

Ako ste procijenili da su vaše gume odradile svoje i odlučite da kupiti nove uvijek mijenjajte obje gume na istoj osovini (ili sve četiri) jer je važno da su pneumatici na istoj osovini identični.

Birajte gume po dimenzijama koje je naznačio proizvođač vozila, ako možete da nađete u uputstvu za vozilo ili često na okviru vrata.

Nove gume je preporučljivo montirati na zadnju osovinu kako biste poboljšali prijanjanje na tom dijelu koji je lakši od prednjeg, bez obzira radi li se o vozilu sa prednjim ili zadnjim pogonom. Gubitak trakcije je teže kontrolisati kada se on pojavi na zadnjim točkovima jer njihovu putanju ne možete da korigujete volanom kao što možete putanju prednjih.

Bonus video: