Kako da pravilno složite prtljag u automobilu

Da bu ubacili sav prtljag, potrebno je ponekad nakrcati gepek do krova ako vozite hečbek ili karavan
182 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 13:52h

Vrijeme je godišnjih odmora, kada često koristimo automobil za odlazak na ljetovanje, a porodično putovanje gotovo uvijek znači i gomilu različitog prtljaga. Pakovanje kofera, raznih sportskih rekvizita, igračaka i suncobrana nije samo stvar estetike i funkcije, već i bezbjednosti.

Da bu ubacili sav prtljag, potrebno je ponekad nakrcati gepek do krova ako vozite hečbek ili karavan, a vozači limuzina se često odlučuju da ubace ponešto i ispod zadnjeg vjetrobranskog stakla. Međutim, to nije dobra ideja. Neobezbijeđeni objekti unutar vozila u slučaju naglog kočenja ili nezgode mogu da se pretvore u opasne projektile, a osim toga onemogućavaju preglednost.

Dakle, kako bi trebalo da se spakujemo?Ne pretrpavajte

To što vozite SUV ili miniven, ne znači da treba da ga napunite do krova. Maksimalna dozvoljena nosivost, koja podrazumijeva ukupnu težinu putnika i prtljaga, varira od vozila do vozila, čak i kada se radi o istom modelu (na primjer golf 7 1.2 TSI ima različitu nosivost od golfa 7 2.0 TDI).

Maksimalnu nosivost možete često da nađete na naljepnici koja se nalazi na okviru vrata ili u uputstvu za upotrebu vozila. Ako izračunate šta ste sve ponijeli i koliko putnika vozite, često ćete da budete iznenađeni činjenicom da ste se približili limitu.

Dopumpajte gume

Vizuelno prekontrolišite gume prije nego što krenete na put. Uvjerite se da ne postoje bočne kile ni sa spoljašnje ni sa unutrašnje strane. Gume treba da dopumpate na vrijednosti propisane za opterećeni automobil.

Ako te podatke ne možete da nađete na okviru vrata, pogledajte na vratima gepeka, na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara ili u krajnjem slučaju, ako nemate uputstvo za upotrebu vozila, potražite na internetu.Pažljivo rasporedite

Kada raspoređujete prtljag, stavljajte najteže kofere na dno gepeka, i to odmah iza naslona zadnjih sjedišta. U svim automobilima, a posebno u visokim SUV vozilima, važno je da najteže stvari stavljate što bliže centru vozila.

Na ovaj način ćete smanjiti uticaj dodatne težine na upravljivost automobila. Prevelika težina u zadnjem dijelu gepeka bi mogla da sabije zadnje opruge tako da se smanji težina na prednjoj osovini, što dalje utiče na manevrisanje i ležanje auta u krivinama. Osim toga, ova strategija drži težište vrlo nisko, smanjujući time naginjanje vozila u krivini.Očistite i organizujte kabinu

Da ne bi došlo do situacije da predmeti lete po kabini u slučaju kočenja, uklonite prazne boce koje mogu da se otkotrljaju i ispod pedala komandi. Manje stvari spakujte u kutije, a veće učvrstite u gepeku.

Neučvršćeni prtljag ne bi smio da bude smješten iza glave putnika na zadnjim sjedištima, iznad gornje ivice naslona

Neučvršćeni prtljag ne bi smio da bude smješten iza glave putnika na zadnjim sjedištima, iznad gornje ivice naslona. Ovako smješten prtljag ometa i preglednost.Nešto može i na krov

Ako u automobilu nema dovoljno mjesta, krajnje rješenje je smještaj prtljaga na krovne nosače. Pakovanje na krov je posebno delikatno. Generalno, na krov je bolje stavljati velike, ali lagane stvari, dok u gepek idu teški koferi.

Krovni prtljag mora da bude propisno učvršćen.

Pri kretanju vozila, vazdušne struje će uzdizati prednji dio dužih predmeta na krovu, pa taj dio treba posebno jako učvrstiti. Naravno, ni zadnji dio ne treba zapostaviti, jer pri kočenju ili skretanju na njega djeluju sile koje pokušavaju da ga pomjere u stranu. S vremena na vrijeme treba provjeravati zategnutost konopaca. Najbolje rješenje, za one koji su u mogućnosti to da priušte, su specijalni krovni koferi.

Smrtonosni teretAko komadi prtljaga nijesu pravilno spakovani, mogli bi da postanu smrtna opasnost, što potvrđuju i najnovija testiranja Njemačkog auto kluba (ADAC).

Dok propisno smješten i učvršćen prtljag pri frontalnom sudaru pri brzini od 50 km/h uzrokuje samo manja oštećenja, enterijer vozila je u slučaju nepravilno raspoređenog prtljaga potpuno uništen, a putnici u najmanju ruku bivaju teško povrijeđeni.

Nepričvršćeni komadi prtljaga iza putnika pri sudaru dobiju 30 do 50 puta veću težinu, što ljudski vrat i glava ne mogu da izdrže.ADAC preporučuje da se koriste kuke za pričvršćivanje prtljaga kad god je to moguće, a po potrebi za tu namjenu treba upotrebljavati i sigurnosne pojaseve.

Galerija

Bonus video: