Kako smanjiti potrošnju goriva

Gorivo je ponovno poskupjelo. I opet će, vjerojatno, prije ili kasnije. Ne možemo to promijeniti. No, puno možemo uštedjeti pažljivijom vožnjom, redovnim održavanjem i drugim trikovima.
89 pregleda 0 komentar(a)
Štednja goriva, Foto: Vijesti online
Štednja goriva, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.01.2011. 20:46h

Bez obzira na to pokreće li ga benzin ili dizel, presudno je da je auto ispravan, odnosno redovno i pravilno održavan.

Prije svega se to odnosi na zamjenu istrošenih i zaprljanih djelova kao što su filter za vzduh i gorivo, koji u neispravnom stanju mogu povećati potrošnju goriva i do 10 posto. Obratite posebnu pažnju i na podešenost motora kod starijih automobila, jer u suprotnome potrošnja raste za 4 posto. Svakih 14 dana obavezno provjerite, i po potrebi prilagodite, pritisak u gumama. Neka bude onakav kakav je propisao proizvođač. Čak i jedna nedovoljno napumpana guma može povećati potrošnju za 4 posto. Izvadite nepotreban teret iz automobila. Svakih dodatnih 50 kilograma narušava ekonomičnost za 1 do 2 posto. Uklonite krovne nosače i povećajte aerodinamičnost vašeg vozila.Smanjite brzinu vožnje. Vozite li, na primjer, 100 kilometara na sat, svakih dodatnih 10 kilometara povećavate potrošnju goriva za čak 10 posto. Sa semafora krećite bez trzaja te pažljivo ubrzavajte bez naglih i često nepotrebnih pritisaka papučice gasa. Pripazite i da ste u pravilnom stepenu prenosa, odnosno da ste radije u višoj nego nižoj brzini. Grijanje i hlađenje koristite samo kad je stvarno potrebno. Isto pravilo važi i za električna pomagala kao što su grijači sjedišta ili sistema za odleđivanje stakala. Motor zagrijavajte isključivo u vožnji te ga prilikom prvog pokretanja ne ostavljajte da radi u praznom hodu. Planirajte vožnju tako da izbjegnete najveće saobraćajne gužve. Potrošnju će smanjiti i kočenje izmjenom stepena prenosa na niže. No, to koristite umjereno, zato što se tako više opterećuje prenos. Prilikom dužeg čekanja (recimo, dok čekate djecu da dođu iz škole ili s treninga, bračnog partnera da izađe s radnog mjesta) treba ugasiti motor.Dogovorite se sa komšijama i kolegama, pa ih u svom autu vozite na posao ili u grad, u zamjenu za prethodno dogovorenu naknadu. Ili obrnuto - vozite se vi s njima Takva praksa (poznata pod nazivima car pooling, car-sharing, ride-sharing, lift-sharing i covoituring) već je decenijama prisutna u zapadnim zemljama.

Ne samo što može smanjiti troškove vlasnika vozila, već i - postane li dovoljno raširenom - smanjiti gužve na cestama i zagađenost u većim gradovima.

Bonus video: