'Kenigseg' - bolidi protiv latino superauta - Vijesti.me
MADE IN SWEDEN

'Kenigseg' - bolidi protiv latino superauta

"Kenigseg" je i dalje rijetkost: krajem 2019. godine, ta firma je na 250 procijenila broj svojih automobila u saobraćaju u svijetu

Kenigseg
Kenigseg (Foto: Kenigseg)

Luksuzna i moćna čudovišta "Mejd in Sviden", koja koštaju po tri miliona eura, dizajnom i performansama "superautomobila" proizvođača "Kenigseg" (Koenigsegg) već četvrt vijeka napreduju na malom tržištu koje je ranije bilo rezervisano za latino super-automobile.

Sa "Saabom" i "Volvoom", Švedska je u 20. vijeku ponudila limuzine sa strogom arhitekturom luteranskom štedljivošću koji su se postavili kao mjerilo bezbjednosti i trezvenosti.

Ali u ateljejima "Kenigsega" u Engelholmu, južnom primorskom selu, sve ide suprotno tome: elitni radnici regrutovani iz cijelog svijeta "ređaju motorizovane dijamante" poput borbenih aviona F16, koji se prodaju po cijeni zlata.

"Kada sam započeo (...), rekao sam sebi 'zašto bi neko kupio jedan moj automobil, to je nepoznata marka, nepoznate osobe, iz zemlje koja nije poznata po sportskim automobilima' " , objašnjava osnivač te marke, Kristijan fon Kenigseg. "Rekao sam sebi da se oni zaista moraju izdvojiti (...) inače nema razloga da budem na tržištu", dodao je on.

Ako "Bugatti" i "Pagani" startuju brzo, morate ići još brže, pomjeriti granice automobila, povećati performanse, reka je on.

Već 2002. godine, samo osam godina od starta, motor "Kenigsega" "CC8S" proglašen je Ginisovim svjetskim rekordom kao najmoćniji na svijetu. Dvije godine kasnije, "Kenigseg" CCR osvojio je titulu najmoćnijeg serijski proizvedenog automobila svijeta.

U 2010-im godinama je došao model "Agera RS". On je 2017. godine prešao oznaku "400 km/h" postižući brzinu od 447,19 kilometara na sat, što je bilo nečuveno za serijski proizveden automobil, ali ga je s trona zbacio "Bugatti Chiron Super Sport 300+" i njegovih 490,48 km/h.

"Oni su to postigli na zatvorenoj trkačkoj stazi, ali mi smo to postigli na javnom putu (...). Naš rekord je uspostavljen zahvaljujući serijski proizvedenom automobilu dok je 'Chiron' bio prototip, prije serije", brani se Kristijan fon Kenigseg. "Ali bilo je zaista impresivno", priznaje taj četrdesetogodišnjak.

Mada rekordi "nisu zanemarljivi", najvažnija je "ukupna performansa automobila", kaže Fon Kenigseg.

Taj krupan, snažan čovjek, iz porodice "s malo interesovanja za automobile", priča da mu je to bila strast od malih nogu: "Jedino što sam čitao bili su časopisi o automobilima".

Saga "Kenigsega" počinje 1994. godine. Kristijanu fon Kenigsegu je trebalo jedva deset godina da predstavi "Koenigsegg CC8S" - svoj prvi model, na Sajmu automobila u Ženevi 2003. godine. Usijediće još šesnaest modela, od kojih će se proizvoditi samo šest.

"Kenigseg" je i dalje rijetkost: krajem 2019. godine, ta firma je na 250 procijenila broj svojih automobila u saobraćaju u svijetu.

Profil kupaca se čuva kao tajna. Priča se da su među njima bokser Flojd Mejveder i švedska fudbalska zvijezda Zlatan Ibrahimović.

Ti ljubitelje super-automobila moraju za njih dati milione eura: poslednji dragulj "Kenigsega", "Jesko", prodat je za oko tri miliona. Svih 125 primjeraka prodato je za samo dva dana. Proizvodnja bi trebalo da počne ove, 2020. godine.

Potrebno je sedam do osam mjeseci da se izgradi jedan primjerak automobila kakav je "Regera". To je filigranski rad.

"Taj način rada je vrlo različit od uobičajene proizvodnje, može izgledati kao pravljenje nakita", objasmio je Marijan Gado, menadžer proizvodnje.

Godine 2020. "Kenigseg" planira da lansira novi model, čija će osnovna verzija koštati oko milion eura. ali, mada jeftiniji od rugih "biće ručne izrade i u istoj tržišnoj niši", rekao je Kristijan fon Kenigseg.


Najčitanije iz sekcije Auto