Koliko košta zimska oprema?

Osim obavezne opreme, tu je i trošak za različita sredstva koja su neophodna za pravilno funkcionisanje automobila u zimskim uslovima
170 pregleda 6 komentar(a)
gume, Foto: Arhiva "Vijesti"
gume, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2013. 20:38h

Promijenili ste automobil tokom ljeta, zimske gume su vam istrošene ili lanci negdje zatureni? Uglavnom, interesuje vas koliko će da vas košta ispravnost pred zakonom od 15. novembra, kada počinje obaveza posjedovanja zimske opreme na automobilima u Crnoj Gori.

Najznačajniji faktor koji određuje krajnje troškove je veličina vozila, to jest dimenzije pneumatika koji su montirani na njih (što je veći auto, to su veće gume).

Vozači koji imaju mali gradski auto starije generacije (starija opel korsa, ford fijesta i sl), proći će sa najmanjim ulaganjima. Naime, par pneumatika dimenzija 13 inča koje oni koriste, na tržištu danas mogu da se nađu i za 70 eura, a tome treba dodati i lance koji staju oko 20 eura.

"Pošto danas ljudi nemaju novaca za bacanje, mi preporučujemo gume nižeg i srednjeg cjenovnog razreda, ali bez kompromisa kad je u pitanju kvalitet", kaže Aleksa Junčaj iz firme Castellana. "U našem asortimanu ovu ulogu imaju pneumatici Marangoni, čija se cijena kreće od 37 eura za dimenziju 13, do 62 eura za točak od 16 inča."

Sa druge strane, oni koji se osjećaju bolje sa skupljim pneumaticima, na tržištu mogu da nađu i gume od 50 eura za dimenziju 13, pneumatici od 14 inča se kreću od 40 do 75 eura, 15-ice od 60 do 80, a 16-ice od 70 do 130 eura za komad.

Sa povećanjem dimenzija raste i cijena, pa se gume prečnika 17 mogu kupiti po cijeni od 100 do preko 200 eura, u zavisnosti od proizvođača.

U obavezni trošak treba uračunati i lance koji koštaju od 18 eura za najmanje pneumatike, do 50 eura za veće SUV automobile.

Naravno, ko želi maksimalnu bezbjednost, treba da nadmaši zakonske uslove i da instalira sve četiri zimske gume, što rezultira gotovo dvostruko većim ulaganjem. Ipak, moramo da napomenemo da se ovakva investicija isplati na duže staze, jer se potrošnja pneumatika dovodi na optimalni nivo, pa set zimskih i set ljetnjih guma koje ćete mijenjati sezonski, traju najmanje koliko i dva seta pneumatika iste vrste.

Osim obavezne opreme, tu je i trošak za različita sredstva koja su neophodna za pravilno funkcionisanje automobila u zimskim uslovima.

"U zimskom periodu nekad treba promijeniti antifriz, a trebaće vam i tečnost za stakla, sredstvo za kedere, za brave, razne strugalice i odmrzivači leda na vjetrobranskim staklima, kao i aditivi za gorivo", kaže Junčaj.

Sredstvo za pranje stakala u zimskim uslovima košta od euro po litru do dva eura po litru za najkvalitetnije Sonaks proizvode. Firma koja već nekoliko godina zaredom dobija nagradu AutoBilda u programu ima i sprej za odmrzavanje leda sa stakala (4,5 eura), sredstvo protiv sljepljivanja kedera na niskim temperaturama (oko 3 eura) ili aditiv za gorivo (po rezervoaru 5 eura).

Interesovanje za obaveznu zimsku opremu još nije dostiglo kulminaciju, jer kao što kaže Junčaj, "kao i uvijek, većina nas čeka zadnji čas", ali dodaje da guma ima dovoljno.

Bonus video: