Koliko vrijedi Ferari?

Koliko vrijedi najpoznatiji svjetski proizvođač sportskih automobila? Upravo to pitanje posljednjih mjeseci postavljaju mnogi analitičari, biznismeni i razni investicioni fondovi koji bi se rado dočepali učešća u Ferariju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 20:33h

Naime, već duže vrijeme kruže glasine da bi Fiat zbog udruživanja sa Krajslerom i prikupljanja dodatnih finansijskih sredstava mogao da proda dio Ferarija.

Krajem prošle godine nagađalo se da marka iz Maranela vrijedi 3,3 milijarde dolara, ali je nedavno glavni gazda Serđo Markione izjavio da Ferari vrijedi najmanje 7,3 milijarde dolara. Čak štaviše, Markione je objasnio da je Ferari svetinja koja ima dodatnu vrijednost koja nije mjerljiva u novcu. To je tačno 3 milijarde više nego što analitičari smatraju da Ferari zaista vrijedi i 63% od kompletne vrijednosti Fiat grupacije. Iako bi mnogi željeli da se dočepaju italijanske dragocjenosti čini se da od toga na kraju neće biti ništa, a Ferari i ovako više nego solidno zarađuje.

U osnovi, Ferari je Fiatov najprofitabilniji brend koji je samo prošle godine zaradio 443 miliona dolara, a u narednim godinama planiraju da podignu prodaju na 8.000 jedinica godišnje. U prošloj godini je prodato 6.573 Ferarija, a za ovu je plan između 6.800 i 7.000 komada. Optimizam u Ferariju baziraju na rastu velikih tržišta poput Kine, Indije i Latinske Amerike.

Galerija

Bonus video: