Lada Niva: Nezamjenjivi saradnik i kolega

Bilo bi lijepo kada bi Lada, nešto od ogromnih Putinovih subvencija, iskoristila za modernizaciju ovog automobila, jer vozila ovakvih voznih karakteristika će uvijek imati svoje kupce
148 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 22:18h

Iako se u današnje vrijeme zbog sve veće popularnosti svako malo predstavi neko novo terensko vozilo, ta klasa je još uvijek obogaćena i starim, može se reći i vječnim primjercima koji već gotovo nepromijenjeni decenijama pomažu svojim vlasnicima na teškim terenima.

Jeep Wrangler, Land Rover Defender, Mercedes/ Puch G, Toyota Landcruiser, sve su to veterani i legende u ovoj klasi.Uz njih, možda ne u globalnom smislu, ali zato po svojim terenskim mogućnostima, sasvim ravnopravno stoji Lada Niva.

Ultimativni terenac

Bila je to prva Lada koja nije bila razvijena po Fiatovoj licenci. Istina, neke mehaničke komponente su bile posuđene iz tadašnjih limuzina, ali dizajn i stalni pogon na svim točkovima bio je Ladin.

Ovaj terenac se još od 1977. godine nameće kao jedano od najsposobnijih terenskih vozila, pa ne čudi što je i danas prvi izbor mnogim avanturistima, ali još više firmama koje operišu na teškim i nepristupačnim terenima (građevinarstvo, šumarstvo, ...). Niva je još uvijek vrlo česta pojava na vojnim poligonima u zemljama bivšeg istočnog bloka.

Rusi Ladu Nivu nisu namjenili ničemu osim radu. Tu nije bilo mjesta (bolje rečeno novca) za bilo kakve prijatnije materijale ili nepotrebnu opremu. Jeftino, ali i izdržljivo. 4x 4 pogon Nivu izvlači iz blata ili snijega gdje mnogi današnji razvikani i (višestruko) skuplji "terenci" ostaju ukopani. Svjedoci toga smo bili nedavno, kada se na našim, snijegom zavijanim putevima ovaj automobil još jednom pokazao kao nezamjenjiv.

Spartanski enterijer

80- tih godina Niva je bila jedan od najpoznatijih ruskih proizvoda. Njena sposobnost na težim terenima prepoznata je i u daleko izvan Rusije, u Kanadi i zemljama Južne Amerike. Tamo je i dobila ime "Ruski Range Rover".

Tek u novije vrijeme bilo je moguće Nivu opremiti šiberom, ljepšim felmama, proširenim blatobranima, hromiranim dodatnim branicima... ali i pored svega njen prirodni ambijent i dalje ostaju neravni putevi, makadam, šumske staze i slično. Na takvim terenima rijetko ko očekuje udobnost, pa tvrdoća ovog auta i ne dolazi toliko do izražaja, što nije slučaj kada se vozi po asfaltu.

Danas, osim po terenskim mogućnostima, Niva po svemu ostalome daleko zaostaje za konkurencijom. Simpatičan, ali ipak zastareo izgled (1994. godine promjenjena su zadnja svjetla), spartanska unutrašnjost od nekvalitetne plastike, malo prostora, kao i prastara tehnologija više se nikako ne mogu boriti sa savremenim modelima.

Svjesni toga, Rusi su1999. godine predstavili Ladu 2123. Bez obzira na tog nasljednika Niva se pojavila i u dužoj verziji sa dodatnim parom vrata. Taj model se uglavnom prodavao na domaćem tržištu.

Povoljna cijena i koliko zastarjela, toliko jednostavna tehnologija, Nivu i dalje održavaju u životu. Kod nas se, nažalost, nikada nije pojavila verzija se 1, 9- litarskim Peugeotovim dizelašem, koji bi sigurno Nivu učinio češćom pojavom na našim ulicama. Neki će reći da ih i ovako ima dovoljno, i previše. Možda, ali s obzirom na kvalitet naših puteva Niva, na neki način izgleda i kao jedan od logičnijih izbora pri kupovini automobila. 1,7-litarskii benzinac od 81 KS (137 km/ h, 20 sekundi od 0- 100 km/ h) danas je jedini izbor na većini tržišta, pa tako i na našem.

Ko vozi blatnjavim putevim i ne mari previše za luksuzne novotarije, kao što su električni prozori ili vazdušni jastuci, Lada Niva je pravi izbor. Ladi Nivi u prilog ide i cijena koja odgovara klasi najmanjih gradskih automobila, dok su jednako ili manje sposobni 4x 4 terenci višestruko skuplji.

Čekajući nasljednika

Bilo bi lijepo kada bi u Ladi, nešto od ogromnih novčanih subvencija kojima Putin želi spasiti ovu fabriku, iskoristili za modernizaciju i osavremenjavanje ovog automobila. Vozila ovakvih voznih karakteristika uvijek će imati svoje kupce i tržište. Rusi bi trebali prepoznati ogroman tržištni potencijal koji ima Lada Niva kao brend i ponuditi dostojnog nasljednika.

Ove skice bude nadu da bi do toga moglo uskoro doći.

Bonus video: