Lanci obavezni u Crnoj Gori, a nijesu ni u Švedskoj

Crna Gora među rijetkim evropskim zemljama koja propisuje punu zimsku opremu
658 pregleda 38 komentar(a)
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.11.2012. 10:17h

U okviru zakonske uredbe koja propisuje posjedovanje zimske opreme na automobilima od 15. novembra do 1. aprila, propisano je da vozači u Crnoj Gori u tom periodu moraju da imaju lance za snijeg, i da ih montiraju u slučaju potrebe.

Međutim, zanimljivo je da u većini evropskih zemalja uopšte ne postoji obaveza nošenja lanaca. Lanci su neophodni samo kada se u zimskom periodu zaputite u skijaške centre, i to na određenim dionicama i prevojima. Osim u Crnoj Gori, lanci su zakonom propisani samo još u Hrvatskoj, Mađarskoj i Estoniji, dok u velikom broju zemalja na Starom kontinentu ne postoji ni obaveza montaže zimskih pneumatika.

Mnogi se slažu u ocjeni da su naši zakonodavci pretjerali sa ovim pravilom. Često se čuje da je zakonodavac, znajući da se naši putevi ne čiste tako efikasno kao saobraćajnice u razvijenim zemljama, želio da uvođenjem obaveze nošenja lanaca maksimalno izbjegne zastoje na putevima koji nijesu prioritet za čišćenje.

“Nije trebalo da država svoju obavezu čišćenja puteva prebacuje na vozače, ona mora da se stara da putevi budu čisti, a vozači da imaju zimske gume”, kaže Slobodan Perović, pravni zastupnik firme “Virage” koja prodaje automobile Subaru, od kojih svi imaju 4x4 pogon. “Taj dio bi trebalo da bude preispitan, da se pogleda praksa drugih zemalja. Zašto u Rusiji nema obaveze nošenja lanaca?”, dodaje on.

Rajko Ivanović, iskusni automehaničar i entuzijasta za auto-moto sport kaže da lanci uopšte nijesu potrebni.

“Tvrdim da sa dobrim zimskim gumama na svim točkovima nema nikakve potrebe za postavljanjem lanaca”, kaže Ivanović.

“Lanci se ne stavljaju kada je put prekriven mekim snijegom jer nema efekta, a takođe ni kad je visina sniježnog pokrivača mala. Jedina situacija kada je potrebno montirati lance na točkove su slučajevi kad je snijeg utaban toliko da je sličan ledenoj podlozi, i dolazi do proklizavanja točkova. Međutim, ovakvi uslovi mogu da nastanu samo kada se put ne čisti na vrijeme. Netačno je da lanci mogu da vas izvuku iz velikih sniježnih nameta tamo gdje prije toga nije prošao čistač. Takvu situaciju smo vidjeli prošle godine kad je pao snijeg u Podgorici. Niko nije metra mogao da mrdne i pored lanaca jer je visina snijega bila preko pola metra.”

Na kraju, ni cijena lanaca za snijeg nije tako mala. Ona se kreće od 20 eura za gume najmanjeg prečnika i širine, pa do 60 eura za velika SUV vozila.

Ali, kad već moramo da ih imamo u automobilu, bilo bi dobro da znamo i kako pravilno da ih postavimo. Pošto za sada ne prijete veći snjegovi, ispravnu proceduru postavljanja lanaca ćemo objasniti u nekom od narednih brojeva.

Rijetki znaju da ih postave

Ivanović kaže da je nelogično da policija od vozača zahtijeva da postave lance u određenim uslovima na putu, a da ljudi prije toga nijesu prošli obuku za to. “Postavlja se pitanje koliko vozača uopšte zna da montira lance, naročito što vremenski uslovi kada su oni potrebni uopšte nijesu prijatni, kada je napolju vrlo hladno i pada jak snijeg. Dosta njih ih ne zna ni u garaži montirati gdje ima sve uslove.

Čak i ja koji se mehanikom i vožnjom bavim preko 40 godina, imam ponekad problem da ih postavim.”

“Na kraju krajeva, da vidim ja te zakonodavce i policajce kako će oni montirati lance. Jedino će rijetki to znati pravilno da urade, i to ako su malo vještiji sa automobilima i ako su ranije imali iskustva u zimskim uslovima.”

“Zašto ovo navodim!? Zato što nije dovoljno samo prebaciti lance oko točka. Ako oni nijesu pravilno postavljeni i ako nijesu dobro nalegli na gumu mogu da izazovu veliku štetu. Kraj lanca može da otkine crijevo kočnica, može da ošteti kraj spone, jabučicu, crijevo od dovoda goriva i da auto učini neispravnim i nebezbjednim za vožnju”, ističe Ivanović.

Strah od prošlogodišnje blokade

Slobodan Perović, automobilski entuzijasta i advokat firme Virage kaže da su crnogorski zakonodavci bili prestrogi u donošenju propisa.

“Čini mi se da su ovakva pravila donesena zbog straha od one prošlogodišnje sniježne blokade, koja se događa jednom u 50 godina, u kojoj ni lanci, međutim, ne pomažu”, kaže Perović.

“Mislim da pogotovo automobili sa 4x4 pogonom ništa ne dobijaju time što nose lance u gepeku.”

Bonus video: