Manje zabave dok ste za volanom

Aktivnost koja najviše skreće pažnju vozača je, prema rezultatima istraživanja, pretraživanje radio-stanica
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 20:09h

U modernim automobilima ima sve više multimedijalnih uređaja i informativno-zabavnih sistema, a centralna konzola je često pretrpana tasterima.

Ovo je vrlo primamljivo za vozača, ali i vrlo opasno, što dokazuje testiranje njemačkog automobilskog kluba ADAC.

Koliko je ovo ozbiljna opasnost pokazuje činjenica da ako pri brzini od 100 km/h, skrenete pogled sa puta u cilju odabira radio stanice ili drugih sadržaja samo 4 sekunde, automobil će za to vrijeme preći 110 metara.

Tokom tog perioda, vozač je potpuno onemogućen da reaguje na događanja u saobraćaju. ADAC je istražio koliko pažnje oduzimaju različite aktivnosti kao što su rad sa muzičkim uređajem, pretraživanje podataka na putnom računaru.

Aktivnost koja najviše skreće pažnju vozača je, prema rezultatima istraživanja, pretraživanje radio-stanica. U prosjeku su svi testirani vozači za ovaj zadatak morali da pogledaju 11 puta prema uređaju, što je trajalo ukupno 12 sekundi.

Da bi na putnom računaru prekontrolisali koliko još mogu da pređu sa gorivom koje imaju, trebalo im je u prosjeku 4,4 sekunde.

Najduži neprekidni pogled je trajao dvije sekunde, što je pri brzini od 50 km/h gotovo 30 metara pređenog puta – što je prostor dovoljan da se parkira šest vozila, apri brzini od 100 km/h oko 55 metara vožnje “naslijepo”.

ADAC je zato u zaključku istraživanja naveo da vozač, da bi imao potpunu kontrolu, treba maksimlano da izbjegava bilo kakve aktivnosti koje nijesu vezane za vožnju.

Bonus video: