Mazda CX 5 debitovala na autosalonu u Frankfurtu

Mazdu CX-5 nam je najavio konceptni Minagi s prošlogodišnjeg ženevskog salona, a dijelom i studija Shinari iz 2010
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 21:58h

Mazda nije početnik u SUV segmentu, no nije ni proizvođač prepoznatljiv prema ovoj vrsti vozila. Ipak nadaju se Japanci kako će se to dolaskom novog modela oznake CX-5, uveliko promijeniti.

Naime, u Mazdi su prilikom predstavljanja novog automobila izrazili duboko uvjerenje kako u rukama imaju snažan adut za postizanje odličnih prodajnih rezultata u ovom sve popularnijem segmentu.

Glavna prednost noviteta je SkyActive tehnologija. Riječ je o nazivu kojim u Mazdi pokrivaju novu motorizaciju, prenose, šasiju i karoseriju, ili drugim riječima gotovo cijeli razvojni i proizvodni proces vezan uz svoje buduće automobile.

U Mazdi su se pohvalili i kako će CX-5 putnicima pružiti vodeću ponudu prostora unutar putničke kabine, posebno pozadi

Kada je riječ o dizajnu, kompaktni SUV, Mazdu CX-5 nam je najavio konceptni Minagi s prošlogodišnjeg ženevskog salona, a dijelom i studija Shinari iz 2010.

Naime, riječ je o modelima s kojima je ovaj proizvođač najavio svoj novi dizajnerski pravac pod nazivom Kodo, ili "duša pokreta", a inspiracije je, kažu u Mazdi, potekla iz priroda i dakako, pokreta.

Visok kvalitet upotrijebljenih materijala i završne obrade, kao i visoka funkcionalnost, komfor, te user-friendly okruženje bile su glavne vodilje prilikom kreiranja enterijera ovog automobila.

Sve u svemu cilj je bio dizajnom ukazati na vitalnost i agilnost te kvalitet i funkcionalnost ovog modela. O ukusima se ne raspravlja, no čini se kako su u Mazdi uspjeli u svom naumu, jer bi prema službenim navodima CX-5 svojim korisnicima trebao pružiti veliko zadovoljstvo kao putnicima, a još više ukoliko njime upravljaju.

U Mazdi su se pohvalili i kako će CX-5 svojim putnicima pružiti vodeću ponudu prostora unutar putničke kabine, posebno pozadi gdje mnogi konkurenti znaju podbaciti. Za takav su rezultat podjednako zaslužna i domišljata rješenja prilikom dizajniranja interijera, ali i 2700 mm dug međuosovinski razmak, koji je među najdužima u klasi.

Zapremina prtljažnika iznosi 500 dm3, a praktičnost će svakako povećati i tri zasebno preklopiva zadnja sjedišta (40/20/40) čijim preklapanjem pod prtljažnog prostora postaje gotovo u potpunosti ravan.

No, to nije sve jer je ova sjedišta moguće preklopiti daljinski, odnosno putem ručica koje se nalaze neposredno pored vrata prtljažnika, što predstavlja rješenje koje će zasigurno značajno olakšati korištenje automobila.

Upotrebljivosti će svakako doprinijeti i veći broj pretinaca i mjesta za ostavljanje sitnica unutar samog putničkog prostora, među kojima se posebno ističu oni između prednjih sjedišta.

Cilj - da se automobil ponaša onako kako to od njega zahtijeva vozač

Odličan osjećaj za upravljačem

SkyActive-G 2.0 se može pohvaliti najvećim odnosom kompresije među benzincima od 14,0 : 1 te svojim 4-2-1 izduvnim sistemom koji sprječava detonativno izgaranje i pruža odličnu isporuku obrtnog momenta već od niskog broja obrtaja.

U zavisnosti od toga hoće li se raditi o verziji s pogonom na sva četiri ili samo na prednje točkove, snaga i najveći obrtni moment ovog motora sa direktnim ubrizgavanjem iznosiće 118 kW (160 KS) i 208 Nm, odnosno 121 kW (165 KS) i 210 Nm.

Dizelski SkyActive-D 2.2 ima pak najmanji kompresioni odnos među dizelašima od 14,0 : 1 te dvostepeni turbopunjač koji omogućuje linearno ubrzanje i, prema navodima proizvođača, odličan osjećaj za upravljačem.

U ponudi će biti dvije verzije, i to od 110 (Standard Power) i 129 kW (High Power), odnosno 150 i 175 KS te najvećeg obrtnog momenta od 380 i 450 Nm. Ovaj će motor takođe biti dostupan i sa pogonom na sva četiri točka.

Među brojnom sigurnosnom opremom posebno vrijedi izdvojiti sistem "pametnog kočenja"

Aerodinamika naglašena

Benzinski motor, s pogonom na prednje točkove je uparen sa 6-stepenim ručnim mjenjačem i sistemom Stop & Start, te ostvaruje prosječnu potrošnju od 6,0 l/100 km. Istovrsna kombinacija s dizelskim motorom troši u prosjeku svega 4,5 l/100 km. Takođe, treba reći i kako benzinski motor zadovoljava Euro 5, a dieselski Euro 6 standarde.

U Mazdi ističu kako je cilj razvoja bio postići odličnu upravljivost automobila, odnosno osigurati da se "automobil ponaša onako kako to od njega zahtijeva vozač". To im je, tvrde, pošlo za rukom razvojem i ugradnjom novog progresivnog električnog servoupravljača, naprednih kočnica, novorazvijenog vješanja s višedjelnom (Multilink) osovinom nazad, krute ali lagane šasije i sl.

Velika pažnja prilikom konstruisanja i dizajniranja ovog automobila posvećena je masi, odnosno aerodinamici pa se tako CX-5 može pohvaliti činjenicom da je među najaerodinamičnijim modelima u klasi s koeficijentom otpora vazduha (Cd) od 0,33.

Među brojnom sigurnosnom opremom posebno vrijedi izdvojiti sistem "pametnog kočenja" pod nazivom SCBS (Smart City Brake Support) koji će pri brzinama do 30 km/h samostalno zaustaviti vozilo u slučaju predstojećeg sudara, a riječ je o tehnologiji koja bi trebala činiti dio standardne opreme u višim paketima.

Dolazak Mazde CX-5 na tržišta očekuje se početkom iduće godine.

Bonus video: