Mercedes Benz MLC: Na crtu BMW-u X6

Smio dizajn i multifunkcionalnost biće glavne karakteristike ovog automobila, najavljuju iz prekookeanske filijale njemačkog giganta
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 22:30h

Mercedes-Benz je dugo bio lider i diktirao segmentaciju svjetskog auto- tržišta, zadavajući glavobolju konkurenciji, koja je sa mukom pokušavala da drži korak.

Tok istorije će se, po svoj prilici, promijenti. Mercedes Benz- Sjeverna Amerika je najavio da planira, najdalje do 2015. godine tržištu predstaviti luksuzni Coupe- crossover baziran na modelu ML, ali i dizajnerski inspirisan sa aktuelnim CLS-om. Smio dizajn i višefunkcionalnost biće glavne karakteristike ovog vozila, nazvanog MLC, najavljuju iz prekookeanske filijale njemačkog giganta.

Za razvoj i proizvodnju ovog modela zadužena je fabrika u Tuscaloosa, Alabama. Automobil će stati na crtu aktuelnom BMW- u X6, a na tržištu će se takmičiti u novom segmentu automobila, koji je izvorno bavarski, a nazvan je Sport Activity Vehicle.

Da li je novi MLC plagijat ?

Za brigu je svim ljubiteljima brenda iz Štutgarta rizik da Mercedes-Benz uđe u puko kopiranje osnovne koncepcije BMW-a X6. Prije svega, jer se X6 u Evropi i Americi loše prodaje i osim tržišta u Aziji i Rusiji, nigdje nije ostvario veći tržištni uspijeh.

Cijena bi mogla biti 62.000 eura za osnovni model

Ipak, ovi čežnjivi pogledi iz Štutgarta prema BMW- u su zaista nerazumljivi, jer ako realno sagledamo karakteristike X6 primjetićemo da svaka od njegovih "prednosti" dovodi do apsurda neke druge, a pritom i osnovne vrijednosti na kojima se zasniva automobil današnjice.

Velike felge u kombinaciji sa niskoprofilnim gumama, možda i mogu unaprijediti upravljanje, ali vožnju čine nevjerovatno tvrdom i neudobnom. Nizak krov, manje- više daje automobilu "moćan" izgled, ali što to znači naspram činjenice da je visina krova svedena do same granične tačke funkcionalnosti.

Ako Mercedes i želi da uđe u ovaj segment automobila, posljednja stvar koju treba uraditi je kopirati X6, jer je to jako loš auto.

Sve oči uprte u AMG verziju

Ono što hrabri je najava AMG verzije, koja bi trebala raspolagati snagom od 544 "konja" i mekšom suspenzijom, usmjerenom ka svakodnevnim uslovima na putu.

Cijena ovag modela još uvijek nije poznata, ali novinari visokotiražnog njemačkog magazina "AutoBild", inače bliskom menadžmentu Mercedesa, špekulišu sa sumom od 62.000 eura za osnovni model.

Ukoliko Mercedes sa ovim automobilom zadrži svoj prepoznatljiv stil koji odiše elegancijom i ukoliko atraktivnost ne bude na uštrb konfora i voznih osobina, uz ispravnu cijenovnu politiku, možemo očekivati da ovaj model lako obriše sa trona aktuelni BMW X6.

U suprotnom, mogao bi to biti još jedan promašen projekat, sličan fijasku sa R- klasom.

Bonus video: