Mercedes pobijedio u ratu za "freon"

Eventualnim ubacivanjem novog rashlađivača u upotrebu, serviseri automobilskih klima bi bili na mukama
159 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 07:09h

Njemački proizvođač automobila Dajmler je na najvišem administrativnom sudu u Francuskoj oborio odluku francuskih vlasti kojom je zabranjena prodaja vozila Mercedes, zbog upotrebe zabranjenog rashladnog sredstva za klima uređaje.

Vlada će morati da dozvoli registraciju novih mercedesa, jer je sud utvrdio da upotreba ove supstance nema direktni štetni uticaj na okolinu, kako je navela Vlada u odluci o suspendovanju prodaje, a postoje "ozbiljne sumnje" za takvo opravdanje, istakao je sud sa sjedištem u Parizu.

Dajmler je odbio da koristi novo rashladno sredstvo sa oznakom R1234yf u modelima mercedes A-klasa i B-klasa, kupe-limuzini CLA i kabrioletu SL, nakon što je utvrdio da postoji opasnost od zapaljenja prilikom sudara.

Francusko Ministarstvo za ekologiju, razvoj i energiju blokiralo je registraciju ovih vozila u julu, istakavši da upotreba stare supstance narušava zakone EU o zaštiti životne sredine.

Dajmler je kao kontra argumant istakao da su automobili odobreni od strane njemačkih organa i da bi samim tim trebalo da mogu da se registruju bilo gdje u EU.

Odlukom suda Dajmleru je omogućen ponovni pristup francuskom tržištu, gdje je kompanija prodala 15.745 Mercedesovih kompaktnih vozila u prvih šest mjeseci 2013, što je oko 2 odsto ukupne prodaje u ovom periodu.

"Očekujemo da će francuske vlasti omogućiti registraciju naših vozila u narednih 48 sati", ističe se u saopštenju Dajmlera

"Očekujemo da će francuske vlasti omogućiti registraciju naših vozila u narednih 48 sati", ističe se u saopštenju Dajmlera.

Evropska komisija je naložila proizvođačima automobila da od početka ove godine moraju da koriste novi rashlađivač za klima uređaje R1234yf, koji navodno ima manje štetan uticaj na klimatske promjene.

Do sada je Francuska jedina zemlja EU koja je bila stopirala registraciju novih vozila sa starim rashlađivačem.

Pitanje pouzdanosti

Mercedes je u početku namjeravao da odustane od stare supstance, ali je prije godinu promijenio kurs nakon što su njegovi eksperti uočili bezbjednosne rizike koje nosi novi rashlađivač. Proizvođač iz Štutgarta ni u kom slučaju nije htio da dozvoli narušavanje svog visokog rejtinga po pitanju pouzdanosti, koja je jedan od prioriteta u Mercedesu.

Testovi sudara Njemačkog federalnog biroa za motorna vozila, pokazali su da u određenim situacijama postoji rizik od zapaljenja novog sredstva R1234yf. Zato su predviđeni dodatni testovi, da bi se ovo pitanje potpuno riješilo. “Dajmler želi da do 2017. godine pređe na sistem klima uređaja zasnovan na ugljen-dioksidu, koji će biti klimatski najprihvatljivije i najbezbjednije rješenje", rekao je Kert Greneveld, portparol Dajmlera.

Mercedes je bio ubacio R1234yf u oko 1.000 primjeraka svog luksuznog modela SL, ali ih je kasnije opozvao da bi zamijenio ovu supstancu starim rashlađivačem, kazao je Greneveld.

“Novi proizvod nikad nije korišćen u kompaktnim vozilima”, dodao je on.

Serviseri na mukama

Eventualnim ubacivanjem novog rashlađivača u upotrebu, serviseri automobilskih klima bi bili na mukama, jer bi uz postojeću opremu za R134a, morali da nabavljaju kompletnu opremu za novo sredstvo.

“Rashladni gas R134 ima vrlo široku upotrebu, ne samo u automobilskim klimama, već i u domaćinstvima i u industriji”, kaže Vlatko Vuković, vlasnik servisa “Frigomax Vuković” iz Podgorice. “Sjećam se da kada je stari freon R-12 izbacivan iz upotrebe, R134a je bio predstavljen kao veliki ekološki napredak, a sad evo ispade štetan”, čudi se Vuković.

“U svakom slučaju, iskustvo je pokazalo da taj gas nikad nije predstavljao bilo kakav rizik za bezbjednost, nijedna mušterija nije prijavila ni najmanji problem, a kamoli eksploziju ili zapaljenje.”

“Mi imamo mašine, kompresore i stekli smo iskustvo sa R134a, pa će prelazak na novu supstancu uzrokovati velike troškove, što će se sigurno odraziti i na cijenu servisiranja”

Tojota vraća zabranjeno sredstvo

Tojota je saopštila da će vratiti staro rashladno sredstvo R134a u evropske modele, da bi odgovorila pritisku kupaca.

“U tri naša modela vratili smo stari rashlađivač, da bi ispoštovali brige za bezbjednost koju su izrazili naši klijenti”, rekao je portparol Tojote.

Japanski proizvođač više ni u jedan model za evropsko tržište ne stavlja novi agens R1234yf, koji proizvode firme Honeywell i DuPont. Ranije su ovom hemikalijom bili punjeni klima-sistemi u modelima tojota prijus plus, GT86 i leksus GS.

Galerija

Bonus video: