Mercedes S-klasa kupe: Prvi auto koji napada krivinu

Luksuzni kupe dug nešto preko 5 metara, krcat je najmodernijim tehnologijama, među kojima je i sistem koji naginje karoseriju u zavojima.
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 21:42h

Mercedes je predstavio S-klasu kupe, prvi putnički automobil koji će moći da se nagne u krivinama, i tako poboljša stabilnost i udobnost.Nova funkcija je sastavni dio takozvanog Magic Body Control sistema koji je debitovao na najnovijoj limuzini S-klasa. Ovo je jedna od mnogobrojnih novih tehnologija za poboljšanje komfora koji je dobio nasljednik modela CL. S-klasa kupe će zvaničnu premijeru imati na sajmu automobila u Ženevi početkom idućeg mjeseca, a početak prodaje se očekuje krajem godine.

Kupe verzija je dugačka 5,03 metra, a osim po paru vrata manje, vizuelno se razlikuje od limuzine po dosta “mišićavijoj” pojavi i nekim elementima karoserije kao što su zadnja svjetla.

Mercedes je potvrdio da će kupe u početku da koristi tvin-turbo 4.6 V8 benzinski motor iz CL-a, koji je izmijenjen tako da sada proizvodi 20 konja više, čak 455 KS, a biće ugrađivan u model S500 coupe. Pored standardnog pogona na zadnje točkove, kupac će prvi put u kupe verziji S-klase moći da se odluči za opciju 4Matic pogona na sve točkove.

U Mercedesu su nezvanično nagovijestili da bi performanse trebalo da budu bliske slično motorizovanom CL-u, što znači da ubrzanje 0-100 km/h traje 4,9 sekunde.Uskoro se očekuje i S63 AMG kupe varijanta, koja će da bude opremljena istim 5.5 tvin-turbo V8 motorom od 585 KS kao limuzina. U planu je i V12 S65 AMG verzija.

Unutrašnjost je slična kao kod limuzine, ali ima par novosti. Sportski karakter kupea se ogleda u sjedištima koja imaju masivne bočne oslonce. Iznad putnika je ogromni panoramski krov koji zahvata dvije trećine krova, a koji na pritisak dugmeta može da se mijenja iz providne u zatamnjenu formu.

Kome sve ovo izgleda suviše obično, svoj ego može da zadovolji Swarovski kristalima, koji uz doplatu mogu da se nađu u sklopu farova, 17 na dnevnim svjetlima, a 30 za žmigavce.

Osim opcione funkcije naginjanja, Magic Ride Control sistem sadrži i funkciju skeniranja puta. Uz pomoć stereo kamere montirane na vjetrobranu sistem nadgleda podlogu ispred i automatski prilagođava čvrstinu hidrauličkih amortizera da bi poboljšao udobnost. Cijene još nijesu objavljene. Kod CL-a su one varirale od 120.000 do čak 230.000 eura, pa s eočekuje da će i novi model biti znatno skuplji od limuzinske verzije.Kako se S-klasa kupe naginje?Mercedes je prvi put eksperimentisao sa nagibom točkova 2001. godine kod koncepta F400 Carving, kod koga su se spoljašnji točkovi naginjali za čak 20 stepeni, što je po riječima inženjera povoljno uticalo na stabilnost i ležanje na putu, i smanjivalo opasnost od proklizavanja.Naravno, kod nove S-klase kupe nije primijenjen tako radikalna tehnologija. Prinova u ponudi Mercedesa uz pomoć kamere na vjetorbranu i senzora ubrzanja prepoznaje situaciju koja bi mogla da dovede do povećanja bočnih G-sila. Tada na scenu stupaju hidraulični amortizeri unutar sistema vazdušnog ogibljenja, koje mijenjaju nivo krutoće i baznu tačku svakog individualnog amortizera, i tako automatski naginju karoseriju do 2,5 stepena pri brzinama od 30 do 180 km/h, mijenjajući na taj način i bočna ubrzanja koja djeluju na putnike.Ovaj sistem tako zapravo simulira dodatni nagib krivine.

Bonus video: