Miris benzina je opet u modi: Preko 100 automobilista na trci Kotor-Trojica

Pored samih bodova, još jedan važan aspekt kotorske trke je stalni rast popularnosti kako među takmičarima, kojih je ovog puta bilo preko 100, tako i među gledaocima
4914 pregleda 1 komentar(a)
Domagoj Pereković par krivina prije cilja, Foto: Saša Marković
Domagoj Pereković par krivina prije cilja, Foto: Saša Marković

Automobilista Domagoj Pereković iz Hrvatske ostvario je najbolje vrijeme na Međunarodnoj brdskoj trci u Kotoru koja je vožena u nedjelju na stazi Kotor - Trojica.

On je stazu u u svom micubiši lanseru u dvije vožnje prešao za ukupno 4 min. i 26,272 sek., čime je nadmašio prošlogodišnjeg pobjednika Lasla Sasa iz AMK Dubrovnik za tri i po sekunde, dok je trećeplasirani bio Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) sa vremenom 04:37,627.

U generalnom plasmanu Prvenstva auto moto sportskih klubova Crne Gore najbolje ukupno vrijeme (04:55,594) postigao je Zlatko Dubreta (AMSK Kotor), dok su drugoplasirani i trećeplasirani Dražen Radulović (Podgorica Racing - 04:57,404) i Vasilije Jakšić (AMSK Kotor - 05:05,570).

Pobjednik prethodne brdske trke za šampionat CEZ u Podama, Podgoričanin Nikola Asanović, završio je na trećem mjestu u svojoj klasi, a dosta vremena je izgubio zbog blokade zadnjih kočnica.

Nikola je sin proslavljenog crnogorskog asa Gorana Asanovića, čiji je drugi sin Miloš rekorder kotorske staze.

Rezultati kotorskog takmičenja se boduju za šampionate Centralnoevropske zone (CEZ), Hrvatske, za prvenstvo auto-moto sportskih klubova Crne Gore, kao i za Kup Kotora.

Pored samih bodova, još jedan važan aspekt kotorske trke je stalni rast popularnosti kako među takmičarima, kojih je ovog puta bilo preko 100, tako i među gledaocima. Naime, ponovo su brda iznad Bokokotorskog zaliva bila prepuna ljubitelja automobilizma, što nas je podsjetilo na najbolje vrijeme ovog sporta kod nas, kada su dueli Gorana Asanovića i pokojnog Franja Kunčera, Bata Banićevića i ranije braće Aćimić i ostalih asova bili nešto što se ne propušta i o čemu se dugo priča.

“Automobilizam je vrlo skup sport, pa je zadnjih petnaestak godina bio u stagnaciji, ali kao što vidite vraća se na velika vrata i siguran sam da će narednih godina i opština i država stati uz nas i da ćemo uspjeti u namjeri da u Kotoru organizujemo Evropski šampionat”, kazao nam je direktor trke Nenad Bukilica.

“Kotorska trka je ne samo u Crnoj Gori već i u okruženju jedna od popularnijih. Svake godine sve više dobija na značaju”, dodao je on.

Željko Bato Banićević, koji je uz Tihomira Aćimića jedna od legendi ovog sporta kod nas koji su i u nedjelju vozili trku, osjeća da se vraća nekadašnje vrijeme popularnosti ovog sporta.

“Mi smo nekad organizovali prvenstvo Jugoslavije, a Crna Gora je tada bila poznata po trci na Lovćenu. Međutim, sada se fokus preselio u Kotor, a to pokazuje ogroman broj takmičara koji su juče i danas ovdje s nama”, kazao nam je prije trke Banićević, koji je nastupao za klub AMSK Kotor čiji je predsjednik, vozeći VW polo.

“Ovo je već postala tradicija i ljudi vrlo rado dolaze u Kotor i u Crnu Goru i tako nam uveličavaju ovu sportsku manifestaciju.”

Naredna brdska trka u Crnoj Gori je Glava Zete koja se vozi 23. juna, a 7. jula nas očekuje Lovćen. Obje trke se boduju i za šampionat Centralnoevropske zone.

Bonus video: