Neobični koncept Four iz Ferarija

Izgleda da je bilo samo pitanje trenutka kada će i Ferrari pokleknuti pred napadnim trendovima sa kojima proizvođači egzotičnih i superspotskih automobila odbacuju tradiciju i na tržište predstavljaju limuzinske ili SUV-modele.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 15:58h

Sa Four konceptom Ferrari nije otišao u potpunu krajnost kao Porsche sa Panamerom ili Cayenneom, ali nije ni daleko od toga.

Iako je bilo poznato da već duže vrijeme radi na razvoju modela koji bi trebao biti svojevrsna zamjena za Skaljetii, rijetko ko je mogao očekivati da će italijanski proizvođač sa tako cijenjenom tradicijom gradnje fokusiranih sportskih modela otići u toliku krajnost.

Tako će u martu ove godine, na sajmu automobila u Ženevi, osvanuti Ferrari koji se neće toliko isticati Pininfarininim potpisom za dizajn, koliko će biti ponosan na 450 litara zapremine u prtljažniku, ali i na dovoljno prostora za ugodan smještaj četiri osobe. Kao da to nije bilo dovoljno, za potpuniji šok Ferrari je po prvi put u svojoj historiji pripremio automobil sa pogonom na sve točkove.

Naravno, za ovako hrabar eksperiment Ferrari je razvio potpuno novu platformu, a dinamičke osobine dostojne "propetog konja" trebao bi obezbijediti ovjes sa nezavisnim oslanjanjem i magnetički kontrolisanim amortizerima, dok se kočnice sa diskovima od kompozitne keramike kod Ferrarija već odavno podrazumijevaju.

Vrhunskoj sportskoj dinamici, naravno na potpuno novi i atipičan način, trebao bi u velikoj mjeri pomoći i Route Motrici pogon na sva četiri točka, koji je, kako se iz Ferrarija već pravdaju, podešen tako da zadnja osovina dobija većinu snage i obrtnog momenta. Za pogon je odabran 6,3-litarski V12 motor sa 660 KS i 683 Nm okretnog momenta, a snagu do obje osovine prenosi putem naprednog mjenjača sa dvostrukim kvačilom. Iako je riječ o konceptnom modelu, Ferrari najavljuje da će serijska verzija do 100 km/h sprintati za 3,7 sekundi, i da će dostizati maksimalnih 335 km/h.

Zanimljivo je također i to da je Ferrari upravo sa ovim "svetogrdnim" modelom prvi put počeo kao i proizvođači automobila za "obične smrtnike" navoditi podatke o potrošnji i emisiji C02. Ipak, bez obzira koliko se trudili da naprave običan automobil, mislimo da je i dalje iluzorno pitati za potrošnju automobila od 660 KS.

Bonus video: