Novi način za skladištenje energije: Limarija mijenja akumulator

Materijal se dopunjava regeneracijom kočione energije ili priključenjem na električnu mrežu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 13:26h

Volvo je razvio revolucionarni koncept laganih djelova automobila u kojima se može skladištiti energija, što će olakšati napajanje budućih električnih vozila.

Ovaj materijal, koji se sastoji od ugljeničnih vlakana, nano baterija i super kondenzatora, eliminisaće potrebu za teškim, velikim i skupim baterijama koje se danas koriste.

Projekat koji je finansirala Evropska unija, radilo je osam kompanija, od kojih je Volvo bio jedini proizvođač automobila. Projektantski tim je pronašao izvodljivo rješenje kojim bi se eliminisala potreba za velikom težinom i dimenzijama, kao i velikim troškovima koji su tipični za baterije kod hibridnih i električnih vozila današnjice, a istovremeno bi se zadržala visoke kapacitivne sposobnosti. Projekat koji je počeo prije tri i po godine, sada je realizovan u formi panela karoserije eksperimentalnog vozila volvo S80.

Odgovor je pronađen u kombinaciji ugljeničnih vlakana i polimerske smole, čime je stvoren vrlo napredan nanomaterijal, i strukturalnih superkondenzatora.

Baterijski "sloj" je smješten u sendvič od karbona i oblikovan tako da se uklapa u razne djelove automobila, kao što su paneli vrata, vrata prtljažnika i odjeljka za rezervni točak.

Materijal se dopunjava regeneracijom kočione energije ili priključenjem na električnu mrežu. Energija se zatim šalje elektromotoru koji pokreće vozilo. Ovaj materijal ne samo što se puni brže od klasičnih baterija, već je i vrlo čvrst i savitljiv.

Volvo ispituje novu tehnologiju na dvije komponente, a to su vrata prtljažnika i poklopac dijela ispod vjetrobranskog stakla. Vrata gepeka, koja su se pokazala kao funkcionalno skladište električne energije, imaju potencijal da zamijene akumulator koje postoji u svim današnjim automobilima.

Poklopac odjeljka iza prednje haube može da bude zamjena za poprečno ojačanje, i za start-stop akumulator.

Vjeruje se da bi se potpunom zamjenom djelova u današnjem električnom automobilu novim materijalom, težina smanjila za 15%.

Galerija

Bonus video: