Novi Nisan Kaškai spreman za odbranu titule

Pored modernijeg dizajna, novi model je praktičniji, a može da se pohvali i tehnološkim iskorakom i novim motorima.
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2014. 10:50h

Nakon sedam godina i dva miliona prodatih primjeraka, Nisan je odlučio da obnovi svoj najjači adut u Evropi! Krosover kaškai (Qashqai) je dobio nasljednika. Da li novi kaškai može da odbrani lidersku poziciju u segmentu koji je osnovao njegov "otac"? Odgovor na ovo pitanje potražili smo tokom prvih test vožnji koje je Nisan organizovao prošle sedmice u Rovinju, a na kojima su se pojavili specijalizovani novinari iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Zanimljivo je da se stari kaškai i dalje prodaje "kao alva"! Iako brojke govore da nije bilio potrebe za smjenom generacija, stratezi Nisana misle drugačije, a razlozi su sasvim opravdani: konkurencija se primiče, standardni prodajni ciklus vozila je okončan, a kompanija sada želi i da prebaci ovaj model na novu Reno-Nisan platformu.

Sa novim modelom osnovni recept nije izmijenjen, ali je pakovanje značajno modernizovano. Kaškai je i spolja i iznutra izmijenjen značajno, da ne upotrijebimo neki jači izraz.

Duži je od starog za blizu 5 cm (ukupno 4.377 mm), širi za 2 cm i 1,5 cm je niži, pa ipak putnici i naprijed i pozadi imaju dodatni centimetar lufta iznad glave. Povećanje dužine vozila donijelo je i 1,5 cm više prostora za koljena na zadnjim sjedištima.

Dizajn automobila je nepobitno moderniji nego dosadašnji, i jasno je definisana pripadnost porodici. Ipak, čini se da je novi kaškai manje prepoznatljiv nego prethodnik.

Dok je estetski utisak stvar ukusa, udobnost je mnogo zahvalnija oblast za komentarisanje. Od trenutka kada se prvi put nađete u novoj ediciji, osjetićete sve blagodeti sjedišta izrađenih po NASA principima – ona ravnomjerno raspoređuju opterećenje na tijelo, pa su putnici odmorni i nakon dužih relacija.

Velike izmjene ćete primijetiti i na impresivnoj komandnoj ploči i instrument tabli. Svi detalji su rađeni sa izuzetnom pažnjom, pa je osjećaj blizak onom u premijum vozilima.

Funkcionalnost kabine je povećana uklanjanjem klasične ručne kočnice, na čije mjesto su došli korisni odjeljci za sitnice.

Prtljažnik je pravo malo čudo, ne samo zbog zapremine od 420 litara (+20 l u odnosu na prethodnika), već i zbog brojnih odjeljaka i vertikalnih pregrada. Jasno je da su Nisanovi dizajneri bili svjesni izazova stvaranja nečega što treba da zamijeni šampiona, pa su u njega uložili svo vrijeme i novac koji su im bili na raspolaganju.

Na putu, kaškai je još prefinjeniji i nudi više uživanja. Volan pripomognut električnim servo uređajem je direktniji i precizniji nego ranije. Primjetno je i da od donjeg postroja i asfalta u kabinu prodire manje buke, što je zasluga amortizera sa duplom cijevi. Oni imaju specijalnu zonu za ublažavanje zvukova visoke frekvencije koji dolaze od podloge, a ovaj nisan ostaje miran i vrlo stabilan i preko grubog makadama.

Kaškai je napravljen da svojim putnicima pruži osjećaj luksuza i sigurnosti, što je evidentno po stabilnosti, trakciji i pouzdanosti koju auto demonstrira u krivinama.

U ponudi su dva turbobenzinska motora, 1,2-litarski sa 115 KS i 1,6-litarski sa 163 KS, kao i dva turbodizela, revidirani 1.5 dCi sa 110 KS i 1.6 dCi sa 130 konja. Pogon na sve točkove, kao i obnovljeni CVT mjenjač X-Tronic se isporučuju samo uz snažniji dizel. Tokom prvih kilometara, mali benzinac je pokazao zavidnu agilnost i sofisticiranost, a na otvorenom putu u unutrašnjosti Istre smo zabilježili potrošnju od oko 5 litara.

Cijene će porasti za 3 do 6 odsto u odnosu na prethodni model, kazali su nam predstavnici Nisana u Rovinju, što je neznatno u odnosu na ono što novi auto nudi.

Sudeći po prvom utisku, kaškai je na dobrom putu da zahvaljujući mnogobrojnim poboljšanjima, zadrži zvanje lidera u segmentu. Nisan je prepoznao rizike koje nosi smjena toliko popularnog i uspješnog odlazećeg modela i uradio sve da ga novajlija nadmaši na svim poljima.Sigurnosni štit oko automobila

U Nisanu su bezbjednost vozila podigli na viši nivo, tako što su stvorili paket tehnologija pod nazivom Safety Shield (sigurnosni štit).

U okviru njega su sistem predviđanja frontalnog sudara koji samostalno koči, upozorenje za premor kod vozača, prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, nadgledanje mrtvog ugla, detekcija pokretnih objekata na putu i automatska regulacija dugih i kratkih svjetala.

Ovaj paket će biti dostupan u višim nivoima opreme.CVT mjenjač više nije “od gume”

Nisan je promovisao novi CVT mjenjač, transmisiju koja je generalno nepopularna zbog takozvanog efekta “gumene trake”, to jest odložene reakcije u brzini vozila i pored povećanja gasa. Znate ono kada nagazite na gas da bi ubrzali, motor podigne obrtaje, a vozilo reaguje tek nakon par sekundi.

E, toga kod Nisanovog CVT-a više nema. Iako smo sa rezervom prihvatili tvrdnje ljudi iz Nisana u vezi ovoga, I sami smo imali priliku da se uvjerimo u to. X-Tronic mjenjač se ponaša kao standardni automatik, a simulirano je šest stepena prenosa. Osim toga, nakon puštanja pedale gasa, auto se ne ponaša kao da je u leru, što je ranije bio slučaj, već postoji doza motornog kočenja.

Bonus video: