Novi Range Rover Sport: Da li je ovo najbolji SUV na svijetu?

Karoserija je u potpunosti aluminijumska, a svega 25 % dijelova dijeli sa baznim Range Roverom, pa slobodno možemo tvrditi da je ovdje riječ o potpuno novom autu
57 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 23:59h

Nije iznenađenje što je za mjesto premijere novog Range Rovera Sport izabran upravo Sajam automobila u Njujorku.

Sjedinjene Države su bile najveće tržište za prvu generaciju ovog modela, a u kompaniji očekuju da se taj trend nastavi i u budućnosti.

Vozilo ima u potpunosti aluminijsku konstrukciju karoserije, što ga čini jedinstvenim u odnosu na konkurenciju, a svega 25 % dijelova dijeli sa baznim Range Roverom, pa slobodno možemo reći da je ovdje riječ o potpuno novom automobilu.

Prvi put sa 7 sjedišta

Međuosovinsko rastojanje je naraslo za 178 mm, što će pružiti više prostora, ali je omogućilo i 5+ 2 koncepciju sjedišta, što je do sada viđeno samo u Discoveryju.

Kada su u pitanju agregati, tu su turbodizeli 3.0 TDV6 sa 190 kW i 3.0 SDV6 od 215 kW, dok ponudu benzinskih motora čine 5. 0 V8 Supercharged (385 kW) i novi 3.0 V6 Supercharged (250 kW).

Iz kompanije obećavaju da za nekoliko mjeseci stiže 4.4 SDV8 dizelaš sa 250 kW, a za sljedeću godinu je najavljena i hibridna verzija.

Oslanjanje može biti opremljeno adaptivnim amortizerima, aktivnim stabilizatorima, koji eliminišu naginjanje u krivinama i dinamičkim modom Terrain Response 2.

U krivinama mu pomaže i funkcija Torque Vectoring, koja koči unutrašnji točak u krivini, kao i aktivan zadnji diferencijal, poznat iz sportskih verzija Jaguara.

Po mišljenju mnogih svjetskih stručnjaka i automobilskih eksperata ovo je trenutno najbolji SUV na svijetu.

Bonus video: