Novi Volvo XC90 je tehnološka perjanica

Volvo je danas u Getebrogu predstavio novu generaciju SUV modela koga krasi moderan dizajn, vrhunska bezbjednost i napredne tehnologije.
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2014. 15:52h

Volvo XC90 je konačno otkriven. Najvažniji model u ponudi švedskog proizvođača predstavljen je danas u Geteborgu, nakon duge kampanje tokom koje je Volvo objelodanjivao pojedine tehnološke komponente vozila.Nova generacija luksuznog SUV automobila vizuelno nije baš tako radikalno izmijenjena u odnosu na prethodnu koliko se moglo naslutiti po fotografijama LED farova koje su ranije objavljene.Ipak, dizajn je značajno evoluirao, pa je novi Volvo XC90 vrlo privlačan, elegantan i prefinjen, ali u isto vrijeme i dovoljno robustan.

Pozadi ćete primijetiti krovni spojler i dvostruke završetke izduvne cijevi, koji u zavisnosti od verzije mogu da budu četvrtasti ili okrugli.Ako se kod spoljašnjosti može govoriti o nekim sličnostima sa prethodnom generacijom, unutrašnjost je potpuno izmijenjena.

Minimalistički pristup je odmah uočljiv, jer na komandnoj tabli ima samo par tastera i prekidača, a većina njih je zamijenjena velikim ekranom osjetljivim na dodir. Volvo XC90 se može pohvaliti karakteristikama visokog luksuza kao što su četvorozonska kontrola klime, mekana koža na sjedištima, drvenim umecima, aluminijumskim detaljima. Kao šlag na tortu dolazi Bowers & Wilkins audio sistem sa 19 zvučnika, koji imaju snagu od 1.400 vati. Ukratko, ovo je najluksuzniji interijer koji je jedan Volvo ikada imao.Od tehnoloških noviteta, tu je Apple CarPlay, sistem prepoznavanja glasa, kao i obiman memorijski prostor, navigacioni sistem HERE, opcija za smještanje podataka.

Što se funkcionalnosti enterijera tiče, XC90 ima dodatni par sjedišta u trećem redu, a Volvo tvrdi da tamo mogu da se smjeste osobe visoke do 170 cm.Bezbjednost je, kao i uvijek, bila u vrhu po važnosti, pa je XC90 jedan od najbezbjednijih automobila na planeti.On je, između ostalog, opremljen sistemom upozorenja za mrtvi ugao, prepoznavanjem saobraćajnih znakova, sistemom pomoći za držanje saobraćajne trake, detekcijom za ivicu kolovoza i bankina, prepoznavanjem pješaka u mraku...Volvo XC90 u ponudi ima spektar Drive-E motora. Radi se o četvorocilindarskim agregatima, od kojih najjači D5 tvin turbodizel razvija 225 KS i 470 Nm, i troši 6,0 l/100km. Slijedi D4 sa 190 KS i 400 Nm, sa potrošnjom od 5,0 l/100 km.U ponudi benzinaca su T6 turbo sa 320 KS i 400 Nm i T5 sa 254 KS i 350 Nm. U ponudi se našao i jedan plug-in hibrid – T8 – koji koristi dvolitarski turbobenzinac da bi pokretao prednje točkove, i elektromotor čijih se od 80 konjskih snaga šalju na zadnju osovinu. Ukupna snaga hibridnog sistema je 400 konja, a obrtni moment 640 Nm.

Volvo XC90 će u početku da se prodaje u specijalnom izdanju, takozvanom First Edition paketu, koje će pod haubom imati T6 ili D5 motor. Ovaj model se odlikuje posebnom crnom oniks farbom, nappa kožnim sjedištima, kožnom komandnom tablom, umecima od orahovine i 21-inčnim osmokrakim Inscription volanom. Prve primjerke ove edicije kupci mogu da naruče od 3. septembra, a XC90 D5 AWD First Edition će koštati čak 90.000 eura!

Galerija

Bonus video: