Od 2016. godine Peugeoti i Citroeni će ići na vazduh

Ovaj sistem će smanjiti potrošnju goriva za 45 %, a zbog činjenice da automobil većinu vremena pokreće vazduh, potrošnja goriva u naseljenim mjestima bila bi smanjena do 80 %
8 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 00:20h

Menadžment PSA Peugeot Citroen grupacije vjeruje da će do 2016. godine na tržište lansirati prvo hibridno vozilo koje kao pogon koristi vazduh.

Naučnici zaposleni u ovoj kompaniji smatraju da će ovaj sistem smanjiti potrošnju goriva za 45 %, te da bi zbog činjenice da automobil većinu vremena pokreće vazduh, potrošnja goriva u naseljenim mjestima bila smanjena do 80 %, prenosi Seebiz.

Sistem radi uz pomoć standardnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, specijalne hidraulike i adaptiranog mjenjača sa cilindrima kompresovanog vazduha, koji čuvaju i oslobađaju energiju.

Ovakav sistem automobilu omogućuje da tokom kretanja koristi gorivo ili vazduh, a može koristiti i kombinaciju goriva i vazduha.

Kompresovani vazduh bi se koristio prvenstveno u gradovima i naseljenim mjestima, a aktivirao bi se automatski kada brzina automobila padne ispod 70 kilometara na sat.

Francuzi smatraju da će se do 2020. godine na tržištu naći automobili koji će sa jednim litrom goriva prelazititi čak i do 50 kilometara, kao i da će ovaj sistem potpuno potisnuti u drugi plan tehnologiju zasnovanu na električnoj energiji i skupim baterijama.

Bonus video: