Ostaviš auto, a on se sam parkira

Boš i Dajmler dobili odobrenje
3329 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Daimler AG - Global Communicatio
Ilustracija, Foto: Daimler AG - Global Communicatio

Boš i Dajmler su napravili još jedan korak ka autonomnoj vožnji. Dva njemačka giganta su dobili odobrenje od relevantnih organa vlasti pokrajine Baden-Virtemberg za automatizovani parking sistem u garaži Mercedesovog muzeja u Štutgartu. Automatizovanom parking servisu se pristupa preko aplikacije na mobilnom telefonu, a automobil se parkira sam, bez pomoći vozača. Ovo je prvi parking bez vozača nivoa 4 koji je dobio odobrenje za svakodnevnu upotrebu.

“Odobrenje za ovakav parking servis je presedan koji će da otvori put sasvim novom tipu garaža širom svijeta,” kazao je dr Mihael Hafner, direktor sektora za vozne tehnologije i autonomnu vožnju u Dajmleru.

Od samog početka, glavni prioritet Boša i Dajmlera kod sistema za parkiranje bez vozača bila je bezbjednost. Pošto za ovakve tehnologije još ne postoji zvanična procedura odobravanja, lokalne vlasti su nadgledale projekat zajedno sa ekpertima njemačke agencije za tehničku kontrolu TUV Rheinland.

Kako funkcioniše sistem. Vozač treba da doveze automobil do garaže, da izađe iz njega i da ga pošalje na slobodno parking mjesto jednostavnim pritiskom polja na ekranu svog telefona. Kada vozač napusti garažu, automobil će sam da ode do parking mjesta i da se parkira. Kasnije, automobil se na isti način vraća na mjesto na kome ga je vozač ostavio.

Proces se zasniva na inteligentnoj infrastrukturi garaže koju je razvio Boš i automobilskoj tehnologiji autonomne vožnje koju je stvorio Mercedes. Senzori u garaži nadgledaju vozni koridor i njegovo okruženje i pružaju informacije potrebne za navođenje vozila. Tehnologija u automobilu pretvara komande koje dolaze iz infrastrukture u vozne manevre. Na ovaj način automobili mogu da podižu rampe i penju se na spratove u garažama. Ako senzori prepoznaju prepreku, vozilo se automatski zaustavlja.

Bonus video: